Kakva je poslovna strana priče Rimac – Bugatti

Ovih dana kao bomba je odjeknula vijest da je mladi hrvatski preduzetnik, rođeni Bosanac Mate Rimac preuzeo kultni automobiliski brend Bugatti.

Uspjeh firme koja je još 2009. poslovala iz garaže izuzetan je uspjeh, ali ipak je ispod radara prošla poslovna strana te priče.

Udruživanjem Rimac Automobila i Bugatti Automobilesa stvara se „joint venture“ Bugatti Rimac (u kojoj će većinski udio imati novoformirana Rimac grupa), a koji će (in)direktno kontrolisati njemački Porsche (član Volkswagen grupe) s 58,2 posto vlasništva, dok će Mate Rimac ostati na čelnoj poziciji, ali s manjinskim paketom od 20,4 posto dionica.

Transakciju ne prati „cash flow“ već se radi o zamjeni dionica što reflektuje posljedično preslaganje strukture hrvatske firme. Njome Rimčev startup facto prestaje da bude  startup i dodatno se integriše unutar kišobrana VW grupacije čiji je dio i Porsche.

Rimac Automobili postaju Rimac grupa (podijeljena na Bugatti Rimac te Rimac Technology) u kojoj Mate Rimac formalno ima najveći pojedinačni udio od 37 posto, njemački Porsche 24 posto, Hyundai 12 posto, a ostali dioničari 27 posto, piše Poslovni.hr.

Na stepenici niže, Rimac grupa imaće 55 posto paketa Bugatti Rimca unutar kojeg zasebno ostaju brendovi Bugatti Automobiles te Rimac Automobili. Preostalih 45 posto dionica joint venturea drži njemački proizvođač koji finansijski Rimca prati zadnje tri godine te najnovijim dealom dobija premoćnu kontrolu nad 58,2 posto dionica.

S 37% dionica grupe koja ima 55% dionica Bugatti Rimca, mladi preduzetnik imaće tek nešto više od petine dionica u kompaniji.

Uprkos tim brojkama koje bitno idu u korist njemačkog investitora dogovor je da na čelu ostaje Mate Rimac, kao CEO Rimac grupe vodiće poslovanje Bugatti Rimca te novu firmu Rimac Technology. Upravo u njoj ostaje temeljno poslovanje po kojima se probila u industriji automobila – razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sistema, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti, a biće u 100-postotnom vlasništvu Rimac grupe.

– Ono što je bitno napomenuti je da Rimac Grupom upravlja direktor Mate Rimac. Vlasnici učestvuju u upravljanju firmom preko Nadzornog odbora gdje Mate Rimac ima najveći dio glasova – stoji u odgovoru Rimac Automobila za Poslovni.hr.

Dodaju da je “Rimac Grupa je potom najveći dioničar Bugatti Rimac d.o.o. gdje je Mate Rimac takođe direktor. Mate je takođe direktor Rimac Technologya, koji je u 100-postotnom vlasništvu Rimac Grupe”.

Električna vozila u fokusu

Poznavatoci autoindustrije nisu previše iznenađeni raspletom premda je gotovo sigurno da je otpora takvom rješenju bilo.

Prema pisanju The Financial Timesa, Porscheova odluka da Bugatti izdvoji u joint venture podgrijala je nade ulagača VW grupacije (koja kaska za konkurencijom u električnoj transformaciji) da će slična imovina unutar portfelja biti izdvojena ili prodata. Prošlog decembra, nakon sukoba čelnika VW-a Herbert Diessa i moćnih njemačkih sindikata, NO je saopštio da “Lamborghini i Ducati ostaju dio VW-a”. Ipak, pritisak s tržišta kapitala jača, a FT nezvanično prenosi riječi ulagača: “Poruka je ‘zaboravite igračke“.

Jedan od argumenata koji je mogao zasladiti „deal“ svakako je i činjenica da je Rimčeva kompanija početkom godine izabrana kao dio konzorcijuma na konkursu Evropske unije za razvoj novog sistema za baterije koji će iz fondova dobiti bespovratnih 22 milijarde eura za istraživanje i razvoj. Takođe, Rimac je jedan od poimence pomenutih kompanija u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti (NPOO).

Investicija u istraživanje, razvoj i prozvodnju vozila nove mobilnost i prateće infrastrukture trebao bi biti finansiran s oko 200 miliona eura. Štaviše, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak bi trebala doći u Zagreb i svečano reći briselsko „da“ NPOO-u kojom prilikom će posjetiti i Rimac Automobile kao investicionu perjanicu hrvatskog plana, navodi Poslovni.hr.

Ako Mate Rimac i ne preuzima Bugatti već će kontrolu imati Rimac grupa, a Porsche većinski udio u joint ventureu, činjenica je da domaći startup izrastao u vrhunsku kompaniju koja postaje dio jednog najvećih proizvođača automobila s time da istraživanje i razvoj nove tehnologije ostaje u Hrvatskoj, a to je nemjerljiv uspjeh.

Check Also

Bankarska kriza dovešće do pooštravanja kreditnih standarda

Stresovi u bankarskom sektoru se pomno prate u pogledu njegovog potencijala da izazove kreditnu krizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.