Japan spreman da obezbijedi još investicija na području Crne Gore

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, primio je danas u zvaničnu posjetu ambasadora Japana, Kacumatu Takahika sa saradnicima, te je konstatovano da je Japan spreman da obezbijedi još investicija na području Crne Gore.

Jokić je izrazio zadovoljstvo koju Opština Kotor ima dugi niz godina kako sa ambasadom Japana tako i sa drugim japanskim institucijama.

Kacumata se složio sa Jokićem da je za opštinu Kotor jako bitna jedina uspješno privatizovana fabrika, Daido Metal, te je izrazio spremnost da se zajedničkim snagama obezbijedi još investicija na području Crne Gore.

On je takođe poželio uspjeh našim sportistima na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje počinju 23. jula.

“Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio japan 2011.godine, Opština Kotor je uputila Vladi Japana dopis u kome je pozvala da jedna grupa djece iz najugroženijeg područja boravi tokom ljetnjeg raspusta u Kotoru. Na sjednici Vlade Japana odlučeno je da grupa od 20 djece iz Schigahame posjeti Kotor. Tokom boravka imali su priliku da se druže sa djecom iz Kotora, upoznaju kulturno istorijske znamenitosti, obilaze kajacima zaliv, uz instruktora rone, obišli brodom zaliv i Modru špilju, učestvovali na Dječijem festival”, kazao je Jokić.

On je podsjetio da je Kotor u više navrata posjetio “Brod Mira”, te da su tom prilikom organizovali predavanja i druženje sa “Hibakušama” – ljudima koji su preživjeli pad atomske bombe i svoje iskustvo prenose tokom putovanja brodom.

Prema riječima Jokića, u KC “Nikola Đurković” ranije je organizovana izložba predmeta i fotografija koje svjedoče o razornosti atomske bombe koja je pogodila Hirošimu i Nagasaki, kao i dječijih crteža na istu temu.

Zaključio je da je Kotor, tokom jedne od posjeta postao punopravan član međunarodne organizacije “Mayors for peace”.

Kacumata se zahvalio na srdačnom dočeku i izrazio očekivanja da će i ubuduće uspješno i plodotvorno sarađivati sa Opštinom Kotor.

Check Also

Turisti za pola godine Hrvatskoj donijeli 3,172 milijarde eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u drugom tromjesečju ove godine prihodi od stranih turista …

Leave a Reply

Your email address will not be published.