Potraga za naftom i dalje misterija

Dodajte komentar
Ilustracija

Ni 100 dana od kako je počelo prvo istražno bušenje našeg mora u potrazi za naftom i gasom, domaća javnost nema pouzdane informacije šta sve dvije naftne kompanije “Eni” i “Novatek” rade nedaleko od Ulcinja i koliki je stvarni uticaj na turizam i životnu sredinu.

To piše u saopštenju koje potpisuju predstavnici četiri nevladine organizacije i ekološki aktivista Mustafa Canka.

“Takođe, nije poznato ni šta je urađeno da zemlja nabavi odgovarajuću opremu kako bi mogla da drži pod kontrolom sve rizike projekta, ali ni kako će biti obezbijeđen relevantan stručni kadar, koji će imati dovoljno znanja i biti sposoban da prati rad naftnih giganata tokom istraživanja”, navodi se u tekstu Nataše Kovačević (Green Home), Ksenije Medenice (CZIP), Zenepe Like (MSJA), Anđele Đurašković (Eko Korjen), Milovana Markovića (Brda) i Canke.

Konstatovali su da sve to, makar i djelimično, nije poznato ni nakon nedavnog, oštrog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), koji je, piše, naslikao pravnu, institucionalnu, finansijsku i kadrovsku nespremnost države za izuzetno rizičan projekat, kakvo je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa.

“Ovaj projekat je, pod netransparentnim okolnostima, pokrenula i dogovorila bivša Vlada Demokratske partije socijalista (DPS), dajući posao italijansko-ruskom konzorcijumu Eni i Novatek. Nova Vlada je projekat bukvalno ‘slijepo nastavila’, iako bi odgovorniji pristup zahtijevao da se preispita koncesioni ugovor i donesu potrebna zakonska i podzakonska akta za njegovo eventualno sprovođenje (na održiv način), pa tek onda preduzimaju drugi koraci, dok je izvještaj DRI svakako morao biti ‘crveni alarm’ donosiocima odluka. Podsjećanja radi, izvještaj je potencirao opasnost od rizika zagađenja i uticaja na životnu sredinu, koje bi značajno moglo da ugrozi ekonomske aktivnosti i nanese višestruke štete. Apostrofirao je i zastarjelost podataka (navodi se da su posljednje studije rizika rađene još 2012. godine) i nedostatak opreme za slučaj zagađenja većeg obima.Takođe je i veoma zabrinjavajući nalaz DRI-a da je zakonski i podzakonski okvir za ovako složene projekte nepotpun i nedovoljan, što najbolje pokazuje koliko je bivša vlast ušla u ovaj rizičan projekat ‘grlom u jagode’”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *