Država Aerodromima Crne Gore mora da plati 9,4 miliona

Sutkinja Privrednog suda Marina Đurović je odbila prigovor zaštitnika imovinsko pravnih interesa i potvrdila rješenje javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića kojim je prije dva mjeseca obavezao državu da isplati Aerodromima Crne Gore 9,4 miliona eura duga.

Ovaj iznos Aerodromi potražuju na osnovu pravosnažnih presuda pozivajući se na Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro erlajnza koji propisuje da će država isplatiti Aerodromima njihov dug na osnovu ugovora o pružanju usluga. Time je država bila obavezana da do kraja budžetske 2020. godine izmiri 32 miliona eura duga. Imajući to u vidu, sud je odbacio prigovor države da su Aerodromi morali podnijeti pravosnažmu izvršnu ispravu na osnovu koje traže taj iznos, ukazujući da taj zakon suštinski predstavlja izvršnu ispravu.

-Uskraćivanje prava Aerodromima da podnese predlog za izvršenje, odnosno odbijanje da se dozvoli izvršenje na osnovu izvršne ili vjerodostojne isprave po osnovu člana 4 Zakona o ulaganju u konsolidaciju predstavlja nesrazmjerno ograničenje prava na pristup sudu, jer će lice na koga je prenijeto potraživanje biti onemogućeno da se namiri u izvršnom postupku kao završnoj fazi realizacije subjektivnih građanskih prava- stoji u odluci.

Sutkinja Đurović je odbacila prigovor države koja je ukazala na stav Agencije za zaštitu konkurencije da ovaj zakon nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Zbog toga, kako smatra zaštitnik, ovaj zakon ne može biti osnov za donošenje rješenja, a potraživanje nije dospjelo do dana njegovog stupanja na snagu. Sutkinja smatra da takva odluka Agencije ne utiče na ovaj odnos, već eventualno može biti predmet inicijative za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, ali ne i predmet ocjene Privrednog suda.

U presudi se navodi da zakon ne propisuje nužno da izvršni povjerilac ima izvršnu ili vjerodostojnu ispravu prema licu s kojim stupa u pravni odnos, nego je bitno da je to potraživanje prenijeto ili na drugi način prešlo na lice koje u toj ispravi nije označeno kao izvršni dužnik, što je ovdje slučaj.

Sud je stava da to što se u zakonu navodi da će se izmiri ugovorne obaveze, ne znači da Aerodromi nemaju pravo da namire obaveze iz pravosnažnih presuda, koje su nastale upravo po osnovu neizvšavanja obaveza iz tih ugovora.

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.