Ambasador Francuske i predstavnici AFD-a u radnoj posjeti IRF-u

Dodajte komentar

Francuski ambasador u Crnoj Gori Nj. E. g. Christian Thimonier posjetio je Investiciono-razvojni fond sa delegacijom Francuske agencije za razvoj (AFD) iz Pariza i predstavnicima regionalne kancelarije AFD-a.

Tim povodom ambasador Thimonier je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i realizacijom podrške Republike Francuske Crnoj Gori davanjem prioriteta ekološkoj tranziciji, oblastima u kojima AFD ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu. Uključivanje IRF-a u aktivnosti koje doprinose realizaciji Pariškog sporazuma i ostvarenju ciljeva klimatske agende predstavlja prvi ovakav projekat francuske vlade posredstvom AFD-a u regionu, koji pruža finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima i opštinama. Takođe iskazana je i zainteresovanost francuskih kompanija za realizaciju projekata koji doprinose unapređenju crnogorske ekonomije na putu ka održivom razvoju.  

Izvršna direktorica IRF-a dr Irena Radović izrazila je zadovoljstvo povodom  intenziviranja odnosa između Republike Francuske i Crne Gore, s posebnim fokusom na snaženje bilateralne saradnje IRF-a sa AFD-om. Naglasila je značaj podrške predstavnika AFD-a u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan. Direktorica Radović je istakla značaj postojećeg finansijskog okvira i očekivanja vezano za ugovorenu tehničku pomoć i realizaciju granta, ali takođe je ukazala i na značaj stvaranja novih potencijala za saradnju i kreiranje dodatnih mehanizama za izgradnju održivog društva u Crnoj Gori, koje će se temeljiti na efikasnom korišćenju svih prirodnih resursa i niskokarbonskom razvoju. 

Na sastanku su sumirani rezultati održane dvodnevne radionice, koja je imala za cilj edukaciju i podršku na operativnom nivou za sprovođenje finansiranja zajmova koje će IRF dodjeljivati korisnicima za klimatske investicije i investicije koje će biti namijenjene ranjivim grupama iz opština ispod prosječnog indeksa razvijenosti.

Takođe je konstatovano da će se u cilju uspješne realizacije raspoloživog finansijskog okvira uložiti dodatni napori na integraciji relevantnih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi se ostvarila sinergija u ostvarivanju klimatskih ciljeva i efikasno iskoristio potencijal IRF-a kao finansijske institucije. 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *