Kompanije povezane sa Duškom Kneževićem nemaju pravo na isplatu garantovanog depozita iz Atlas banke

Vrhovni sud je odbacio zahtjeve Montenegroberze, hotela ,,Princes“ i Citadel grupe za ispitivanje odluka Upravnog suda kojima je utvrđeno da nemaju pravo na isplatu po 50 hiljada eura garantovanog depozita kao deponenti Atlas banke koja je u stečaju od aprila 2019. godine.

Oba suda su potvrdila obrazloženje Fonda za zaštitu depozita da Montenegroberza nema pravo na ovu isplatu jer Atlas grupa, čiji je stoprocentni vlasnik Duško Knežević, ima 6,1 odsto vlasništva u berzi, a indirektno posredstvom CG Broker dilera još 17,25 odsto. Na taj način učešće Kneževićeve Atlas grupe u kapitalu Montenegroberze prelazi 20 odsto, zbog čega ova kompanija, kao povezano lice, ne može dobiti depozit od Atlas banke. Prema Zakonu o zaštiti depozita, pravo na isplatu nemaju pravna lica koja direktno ili indirektno učestvuju sa pet ili više odsto u kapitalu ili glasačkim pravima u banci.

Isti stav sudovi su zauzeli i za hotel ,,Princes“, imajući u vidu da Atlas hotels grupa ima udio od 25 odsto, a da su u vlasničkoj strukturi, osim ove, bile i Atlas banka sa 11,6 odsto, Atlas invest sa 5,4 odsto i Atlas grupa sa 3,1 odsto. Kako je Knežević stoprocentni vlasnik Atlas grupe i Atlas investa, Upravni sud je, kako stoji u odluci Vrhovnog, ispravno utvrdio da je riječ o povezanim licima, zbog čega nemaju pravo na isplatu depozita.

Bez depozita od 50 hiljada eura ostala je i Citadel grupa, koja je, prema dokumentaciji Fonda, u banci imala deponovanih 55,7 hiljada eura. Prema podacima na dan otvaranja stečaja, kako se navodi u presudi, banka je imala 11,6 odsto vlasništa, a još dvije kompanije iz grupe ukupno osam odsto, na osnovu čega je utvrđeno da je Knežević imao udio u kapitalu preko 20 odsto, zbog čega je i ovoj kompaniji osporeno pravo na depozit.

Za sud nije bilo od značaja to što je Atlas banka, nekoliko mjeseci nakon stečaja, prodala akcije Citadel grupe, jer se zakonitost rješenja Fonda ocjenjuje danom donošenja, a i povezanost drugih kompanija i njihovo učešće u kapitalu potvrđuju valjanost odluke. Prema podacima CDA, u strukturi vlasništva ove kompanije, nekada Atlas hotels grupe, 29 odsto ima podgorička Zetagradnja, a 14,5 odsto Bull and bear broker. Atlas invest i Atlas grupa imaju ukupno osam odsto vlasništva, a isto toliko ima i kompanija Monte invest.

Izvor: Pobjeda

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.