Crna Gora od 2. jula na zelenoj listi EU: Putovanje bez ograničenja

Crna Gora će se od 2. jula naći na zelenoj listi Evropske unije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Kako navode, to će biti prvi put od jula 2020. godine, kada je EU zatvorila granice za državljane Crne Gore.

“Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, naši građani će moći da putuju bez ograničenja, ravnopravno sa stanovnicima zemalja članica EU u kojima je epidemiološka situacija takođe povoljna”, saopštili su iz IJZ.

Istilu da zemlje članice EU zadržavaju pravo da propišu posebne uslove za ulazak stranih državljana na njihovu teritoriju.

“Vrijednost kumulativne incidencije u proteklih 14 dana u Crnoj Gori iznosi 38,95 na 100.000 stanovnika, dok je procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku u istom periodu 1.39 odsto. Uslovi koje smo morali zadovoljiti za ulazak na zelenu listu su kumulativna incidencija niža od 50 na 100.000 stanovnika i procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku niži od 4 odsto”, objasnili su.

Iz IJZ su se zahvalili građanima Crne Gore koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli stabilizaciji epidemiološke situacija.

“Ali ih još jednom pozivamo da pomognu u očuvanju iste tako što će se u što većem broju vakcinisati i zaštiti od novih sojeva koronavirusa”, zaključili su.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.