Cijene nafte u porastu

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara budući da su očekivanja oporavka potražnje nadjačala zabrinutost zbog novih ograničenja kojima vlade nastoje suzbiti širenje delta soja virusa korona.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 74,94 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 73,15 dolara.

“Gledano iz globalne perspektive, čini se da sve više zabrinjava povećanje broja zaraženih delta sojem Covid-19”, rekao je analitičar StoneX-a Kevin Solomon.

“Tržište je postalo relativno imuno na kretanje Covida-19, ali ako mjere zatvaranja uvedu veća središta potražnje u Aziji, nonšalancija bi se mogla rasplinuti”, dodao je Solomon.

Španija i Portugal, omiljene destinacije Evropljana za ljetni odmor, uveli su u ponedjeljak nova ograničenja za nevakcinisane Britance, a australska je vlada zbog velikog broja zaraženih uvela stroža ograničenja za 80 odsto građana.

Na tržištu se ipak i dalje očekuje da će prognoze potražnje biti poboljšane zahvaljujući vakcinaciji, ističu analitičari.

Zarazni soj koronavirusa počeo se širiti baš uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika predvođenih Rusijom.

OPEC-ove prognoze potražnje pokazuju da će u četvrtom tromjesečju na tržištu nedostajati 2,2 miliona barela nafte dnevno, što daje proizvođačima vremena da se dogovore o povećanju proizvodnje.

Analitičari očekuju da će OPEC+ povećati opskrbu u avgustu jer ponuda tek tijesno nadmašuje potražnju nakon pojačanih kupnji u SAD-u i Kini, prenosi SEEbiz.

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.