Inflaciona očekivanja guraju kamate na gore

Dodajte komentar

Početkom prošle nedjelje Izvršni odbor Centralne banke Mađarske odlučio je da poveća kamatne stope. Samo nekoliko dana posle toga, slično je odlučio i Odbor Češke HNB. Ono što je primetno je da obije banke najavljuju da je ovo tek početak usaglašavanja monetarne politike sa aktuelnom inflatornom slikom. Poljska javnost podseća da bi, imajući u obzir inflaciju u ovoj državi, i njihova Narodna banka mogla da pooštri monetarnu politiku, jer rast cijena ozbiljno prijeti.

„Sve se to uklapa u upozorenja koja je nedavno saopštio Međunarodni monetarni fonda, da tržište polako počinje da se pregrijava i da kao rezultat imamo inflaciona očekivanja, u smislu da je ostvarena inflacija u većini zemalja iznad projektovane. U datim okolnostima, centralne banke reaguju na jedini primjeren način, podizanjem kamatnih stopa“, objašnjava za portal Biznis.rs prof. dr Zoran Grubišić, sa Beogradske bankarske akademije.

On podjeća i da je predsjednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorila da to može da dovede do dužničke krize u određenim zemljama, a da teret dugova mogu da osjete i kompanije i građani koji su u kreditnim aranžmanima vezani sa varijabilnim kamatnim stopama.

„Pooštrena ili restriktivna monetarna politika može da se očekuje u perspektivi i u drugim zemljama, pa i u za nas mnogo bitnijoj eurozoni, jer i ECB za sada razmatra takve opcije pošto je i u eurozoni inflacija nešto veća od planirane. Na svim tržištima, pa i na tržištu novca, uvjek je važilo pravilo da se samo čeka da se trend preokrene, a onda uvjek važi stara engleska krilatica ‘slijedi trend, pa ćeš dobro proći’ (eng. follow the trend, trend is your friend), mislim da tako treba i tumačiti dalje najave da će se nastaviti sa podizanjem kamatnih stopa“, zaključuje prof. Grubišić.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *