Koliko radimo za rezervoar: Gdje je najjeftinije gorivo u regionu?

Iako posljednjih mjeseci cijena goriva raste i na globalnom i na regionalnom tržištu, računica pokazuje da po zemljama postoji velika razlika kada govorimo o odnosu zarada i novca koji je potrebno izdvojiti za “tankovanje” rezervoara.

Pošto je prosječna plata u Crnoj Gori 529 eura, a za 50 litara benzina potrebno je 65,5 eura, to znači da naši građani treba da rade skoro 22 sata. Za 50 litara benzina, koliki je prosječan kapacitet rezervoara u automobilima, građani Srbije moraju da plate 65,6 eura, a oni koji voze “dizelaše” nešto više od 67 eura. Sa prosječnom platom od 555 eura i osmočasovnim radnim vremenom, oni zarađuju 3,1 eura na sat, a to znači da im je za pun rezervoar potreban 21 sat rada, odnosno nešto više od dva i po radna dana, piše Blic. Ako troše dizel, trebaće im i pola sata više.

Makedonci imaju platu od 458 eura, pa za pun rezervoar koji ih košta 55,5 eura na poslu provode malo više od 21 sata.

Nešto kraće moraju da rade vozači u Bosni i Hercegovini pošto je u ovoj zemlji prosječna plata 504 euro, ali je i benzin jeftiniji, pa je za pun rezervoar potrebno oko 51 euro. To znači da za 50 litara goriva naše komšije rade nešto manje od 18 sati.

Gorivo u Hrvatskoj je najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje “do vrha” u ovoj zemlji potrebno 70 eura. Ipak, sa prosječnom platom od oko 950 eura, odnosno satnicom od 5,4 eura, hrvatski vozači mogu da napune svoje automobile za nepunih 13 sati rada, odnosno malo više od jednog i po radnog dana.

U ovoj računici najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosječne plate – oko 1.290 eura, pa za pun rezervoar koji ih košta 59,85 eura moraju na poslu da provedu oko 8,2 sata, dakle jedan radni dan i još 12 minuta.

U znatno boljoj poziciji su vozači u Njemačkoj u kojoj je prosječna cena goriva 1,42 eura, a prosječna plata nešto više od 2.000 eura. Matematika je jasna – za pun rezervoar moraju da izdvoje 75 eura, a to znači da bi trebalo da rade samo 6 sati.

Najjeftinije gorivo u BiH

U vrijeme kada se mnogi spremaju za putovanje i godišnji odmor, cijene goriva u regionu mogu biti presudne za odluku gdje napuniti rezervoar, odnosno kojim putem krenuti do mora. Benzin u Srbiji trenutno se može kupiti za 155 do 160 dinara po litru, a dizel za 159 do 165 dinara.

Najjeftinije gorivo u regionu toče vozači u Bosni i Hercegovini, gdje litar benzina košta 1,02 eura, a dizela 0,97 eura. Dizel u Sjevernoj Makedoniji košta 0,99 eura, a bezolovni benzin je nešto skuplji i košta 1,11 eura.

U Hrvatskoj je gorivo u blagom rastu, pa se litar benzina popeo na 1,40 eura, a dizela na 1,36 eura, dok u Sloveniji benzin košta 1,19 eura, a dizel 1,24.

Benzin u Crnoj Gori košta 1,31 eura po litru, dok je dizel 1,16 eura.

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *