Potrebno hitno usvajanje izmjena zakona i za obračun sa neprijavljenim prihodima

Neophodno je da se Skupština Crne Gore što prije izjasni o setu predloga zakona važnih za državne finansije, među kojima su i oni za povećanje prihoda budžeta Crne Gore po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, čime se stiču preduslovi za utvrđivanje porijekla imovine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Kako su naveli iz resornog ministarstva, radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, koji je osnov za obračun sa onima koji ne prijavljuju prihode, uz prateći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Predlozi su u skupštinskoj proceduri od 14. maja ove godine, kada ih je Vlada uputila na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

“Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, čije izmjene je inicirala Vlada i crnogorski parlament ih je usvojio, predviđeno je da stopa za neprijavljeni prihod bude 80 odsto”, navode u saopštenju.

Međutim, napominju, potrebne su izmjene i dopune preostala dva zakonska rješenja o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave da bi se obezbijedio način na koji će država naplaćivati te prihode.

“Planirani prihod, koji bi se ostvario usvajanjem i primjenom ovog seta zakona, iznosi 20 miliona eura na polugodišnjem nivou, odnosno 40 miliona eura godišnje”, naglašavaju u saopštenju.

Pored povećanja prihoda državnog budžeta i poboljšanja životnog standarda građana, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja ukazuju da upoređivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije.

“Podsjećamo i da je cilj planiranih izmjena regulative unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje zloupotreba. Ovako predložena politika Vlade, kroz izmjene seta poreskih zakona, eliminiše i lukrativnu komponentu izbegavanja prijavljivanja prihoda ili bavljenja nezakonitim aktivnostima, te djeluje preventivno na sva fizička lica koja posežu za takvim sredstvima radi uvećanja imovine”, dodaju u saopštenju.

Napominju da usvojenim Zakonom o budžetu za 2021. godinu planirani su dodatni prihodi predloženim zakonskim rješenjima, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama sa amandmanima, i potrebno je što prije razmotriti/usvojiti predloge, da ne bi došlo do promjene dinamike naplate prihoda.

Izvor: CdM

Check Also

Najavili dolazak turista iz Kazahstana i Jermenije do kraja septembra

Grupa turističkih agencija iz Kazahstana i Jermenije ovih dana boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.