Svjetski investitori se pripremaju za promjene na tržištu zbog povlačenja Federalnih rezervi

Dodajte komentar
FED

Dok Federalne rezerve (Fed) poduzimaju početne korake ka uklanjanju svoje politike masovnog prilagođavanja, investitori se pripremaju za glavni događaj koji slijedi.

Zvaničnici Feda zabilježili su dva potencijalna povećanja stope u 2023. godini, ranije nego što su kreatori politike predviđali, a predsjedavajući Jerome Powell blizu je otkrivanja planova za suzbijanje Fedovih 120 milijardi dolara mjesečnih kupovina obveznica, piše Reuters.

“Fed jasno stavlja do znanja da će pričekati kako bi vidjeli kakav će trend biti prije nego što donesu odluku o ukidanju”, rekao je Jason England, menadžer portfolija globalnih obveznica u Janusu Hendersonu.

Engleska očekuje veću nestabilnost tržišta obveznica i ostaje fokusirana na kratkoročne obveznice u očekivanju održivog ekonomskog oporavka.

Na finansijskim tržištima već se postavlja pitanje kada će se tačno Fed povući. Dionice (SPX) su u padu i dolar je skočio u srijedu dok su prinosi rasli.

“Logičan odgovor je da će kamatne stope rasti i vjerovatno će ići više nego što su ljudi mislili”, rekao je Marcus Moore, pomoćnik upravitelja portfolija u Zeo Capital Advisors.

Ekstremnija reakcija mogla bi uslijediti ako se pojave znakovi inflacije jači od očekivanih, te ostali faktori koji bi mogli potaknuti Fed da se smanji brže nego što se očekivalo, rekli su neki sudionici tržišta.

“Postali smo defanzivniji jer mislimo da tržište obveznica ne bi trebalo imati toliko apatije prema inflaciji”, rekao je Thanos Bardas, dopredsjednik globalne investicijske klase i viši menadžer portfolija u Neuberger Bermanu.

Potrošačke cijene u maju su skočile za pet posto, što je najveći godišnji skok u posljednjih 13 godina, dok je smanjena ponuda nedavno povećala cijene drvne građe.

Fedove projekcije pokazuju da je inflacija ove godine premašila Fedov cilj od dva posto, sa velikom razlikom od 3,5 posto.

Todd Thompson, izvršni direktor u Reams Asset Managementu, rekao je da će pritisci na plate, s rekordnih 9,3 miliona otvorenih radnih mjesta, prisiliti Fed da se kreće brže nego što mnogi na tržištu očekuju s obzirom na to da su stvarne kamatne stope i dalje negativne.

Douglas Duncan, glavni ekonomist kompanije Fannie Mae, rekao je da je “pomislio da će biti više komentara” na Fedovu mjesečnu kupovinu vrijednosnih papira s hipotekom od 40 milijardi dolara.

Nedavna anketa agencije Reuters pokazala je da ekonomisti očekuju da bi Fed mogao smanjiti kupovinu brže od kupovine iz Rezervi, s obzirom na usijano tržište stanova.

Tiffany Wilding, sjevernoamerička ekonomistica u PIMCO-u, rekla je da je poruka sa sastanka u srijedu bila da se Fed “preusmjerava sa upravljanja smanjenim rizikom na ekonomiju na veći rizik za očekivanja od inflacije”.

“Jedna stvar koja je proizašla iz ovoga je da je možda njihova tolerancija na inflaciju iznad cilja nešto manja nego što smo mislili,” kazala je Wilding.

Trenutna klima uzburkava sjećanja na 2013. godinu, kada su se investitori osjećali beznadežno, kad je tadašnji predsjednik Ben Bernanke pokrenuo ideju o postepenom sužavanju. Referentni desetogodišnji prinosi porasli su sa oko dva posto kada je Bernanke 23. maja dao komentare na tri posto početkom septembra.

Rick Rieder, glavni direktor za investicije globalnog fiksnog dohotka u BlackRocku, napisao je da ne misli da će sužavanje stvoriti “opipljiv stres na ekonomiju ili tržište”. Najveći rizik za tržišta, rekao je, “bila bi paradigma pregrijavanja u kojoj je teško predvidjeti koliko bi visoki input ili troškovi plata mogli biti”.

John Lekas, predsjednik Leader Capitala, zabrinut je da bi se oporavak američke ekonomije mogao smanjiti na neko vrijeme sljedeće godine.

“Na kraju godine možda ulazimo u jaču ekonomiju. Mislim da njihov (Fedov) pristup čekanja i razgovora ima smisla”, rekao je.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *