Spajić, Foto: Gov.me

Vlada zatražila od Skupštine saglasnost da kineski kredit za autoput zamjeni evropskim

Ministarstvo finansija predalo je danas Skupštini novi amandmane na budžet kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo. Mogući iznos starih dugova koji bi se mogli refinansirati iznosi do 900 miliona eura.

Kako je navedeno u obrazloženju, ovaj amandman je predložen zbog ostvarivanja pravnih pretpostavki za reprogramiranje i refinansiranje postojećih kreditnih aranžmana u cilju obezbjeđivanja povoljnih uslova, odnosno smanjenja troškova finansiranja.

Ovo refinansiranje ne bi uticalo na javni dug, već bi samo moglo smanjiti troškove kamata i valutnog rizika ako Ministarstvo finansija ugovori povoljnije uslove kreditirana od finansijskih institucija i partnera iz EU. Zvaničnici EU su već saopštavali da bi bili voljni pomoći Crnoj Gori da se oslobodi rizičnog kineskog kredita za autoput.

Amandmanima se mijenja i tabelarni dio budžeta jer se unose svi amandmani koje su predložili posloanicii a prihvatio Odbor za ekonomiju.

Ovi amandmani su teški 36 miliona eura, od čega se najviše odnosi na vraćanje naknada za majke sa troje i više djece od 25 miliona eura.

Zbog toga se stavka nedostajuća sredstva povećava sa 575 na 611 miliona eura, a koja se obezbjeđuju korišćenjem depozita od 440 miliona eura i sa 165 miliona eura programskih kredita od EU za investicije i podrške reformama kao i korišćenjem preostalog iznosa iz kineskog kredita za završetak dionice autoputa.

Ovi depoziti koji se sada koriste obezbjeđeni su krajem prošle godine emitovanjem euroobveznica od 750 miliona eura, od čega je već oko 240 miliona iskorišćeno za vraćanje starih dugova koji su u martu dospjeli na naplatu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je posljednji amadman na Predlog zakona o budžetu stigao u zadnjem trenutku ali da je neophodan radi predvidivosti svih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.

“Sada smo u finalnoj fazi sa jednom stranom koja je spremna da pomogne ne samo zbog smanjenja kameta već i zbog smanjenja valutnog rizika. Radi se o otplati kredita za autoput. Ne smijemo još da pomenemo o kome se radi, ali postoji evropska strana koja je spremna da refinansira kredit po povoljnijim uslovima. Kredit će biti isključivo korišćen za refinansiranje starih kredita za autoput… Ni po kom osnovu Crna Gora se neće dodatno zaduživati ove godine”, rekao je Spajić.

On je dodao da će se novi krediti koristitit isključivo za refinansiranje starih kredita.

Poslanik Socijajdemokratske partije (SDP) Raško Konjević naveo je da ovim amandmanom Vlada nastavlja odnos nepoštovanja prema Parlamentu.

“Vi danas nama ne znate da kažete po kojim uslovima, sa kim i kako se zadužujete. Vi tražite od parlamenta na dan glasanja da vam vjeruje, da vam neko vjeruje, a tajite od nas sve… Ovo što radite je besprizorno”, rekao je Konjević.

Konjević je naveo da Vlada više nema povjerenja i da je sinoć izgubila legitimitet.

To je naveo i Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

(Vijesti.me)

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *