EU se zadužila 20 milijardi eura, prva transakcija za finansiranje oporavka

Evropska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za finansiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.

“Danas smo uspješno sproveli prvu operaciju izdavanja obveznica. Kao snažna Unija zadužujemo se na tržištu i investiramo u zajednički oporavak od krize”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Obveznice su izdate na rok od deset godina i to je dosada najveća transakcija i najveći iznos koji je Evropska unija podigla u jednoj transakciji.

Komisija dodaje da su obveznice naišle na vrlo veliki interes investitora u Evropi i svijetu zahvaljujući čemu je dobila veoma povoljne uslibe zaduživanja. EK se planira zadužiti za više od 800 milijardi eura za EU sljedeće generacije.

Mehanizam za oporavak i otpornost ključni je dio plana EU-a za ekinomski oporavak od koronakrize. Na raspolaganju ima 672,5 milijardi eura za potporu investicijama i reformama u državama članicama. Od toga iznosa 312,5 milijardi eura bespovratna su sredstva, 360 milijardi zajmovi.

(Seebiz.eu)

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *