Osniva se Fond za inovacije

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici u skladu sa Programom rada Vlade za II kvartal, donijela Odluku o osnivanju Fonda za inovacije Crne Gore koji će osigurati sprovođenje inovacione politike kroz obezbjeđivanje i realizaciju sredstava za podsticanje inovacione djelatnosti.

“Osnivanjem Fonda ostvaruje se sinergijski učinak svih aktera koji se bave inovacijama i pokazuje jasno opredjeljenje Crne Gore da još snažnije orjentiše svoj razvoj prema društvu baziranom na znanju i inovacijama”, saopšteno je iz Ministarstva ekonoskog razvoja.

Fond za inovacije Crne Gore ima za cilj da značajno ojača inovativno preduzetništvo u zemlji, doprinese efikasnijoj implementaciji Strategije pametne specijalizacije kao i podizanju apsorpcionih kapaciteta u privlačenju EU fondova i pripremi za Evropske strukturne i investicione fondove.

Ministarstvo ekonomskog razvoja vrši nadzor nad radom Fonda, a sam proces osnivanja i početka rada Fonda podržan je od strane partnera iz UNDP-a.

“Fond će početna sredstva za svoje djelatnosti osiguravati iz državnog budžeta, ali već u vrlo skoroj budućnosti i privlačenjem međunarodnih sredstava, posebno iz EU izvora finasiranja. Upravo će i Fond biti jedna od važnih institucija na putu približavanja Crne Gore EU”, navode iz resora Jakova Milatovića.

Kako su dodali, osnivanjem nove institucije usmjerene ka inovativnom preduzetništvu odgovora se i postojećim potrebama tržišta za stimulisanjem inovativnosti, a kroz razvoj novih instrumenata finansiranja podstaći će se biznis sektor da značajno poboljša svoju konkurentnost i postane međunarodno prepoznat.

Check Also

Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *