Sve kriptovalute ponovo u crvenom

Najpopularnija kriptovaluta na svijetu, bitkoin, je prema podacima sajta Coindesk ponovo pretrpio oštar pad vrijednosti u poslednja 24 sata. Naime, on je pao za 8,82 odsto i njime se trenutno trguje po cijeni od 33,198 dolara. Tržišna kapitalizacija bitkoina je tako pala na 617,81 milijardu dolara.

Druga najpopularnija kriptovaluta, ethereum je pao za oko 9,18 odsto u poslednja 24 sata i njim se trenutno trguje po cijeni od 2,538 dolara. Tržišna kapitalizacija ove valute se kreće oko 292,4 milijardi.

Ostatak tržišta kriptovaluta takođe trpi ogromne gubitke koji se kreću od 8,79 odsto koliko je u slučaju bitkoina do preko 12,5 odsto u slučaju dogecoina.

Prema mišljenju stručnjaka, postoje dva uzroka ovakvom padu. Sa jedne strane, ponovo se upiru prsti u Kinu i sve veći pritisak koji kineske vlasti vrše nad “majnerima” zabranjujući njihov rad. Takođe u posljednjih par dana počela je njihova akcija zabrane rada kripto influenserima.

Sa druge strane iščekivanje “zatezanja” monetarne politike FED-a, pogurao je investitore na Zapadu da povuku svoja sredstva sa tržišta kriptovaluta.

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *