Američka nafta prvi put u skoro tri godine dostigla cijenu od 70 dolara po barelu

Cijene američke nafte u nedjelju su dostigle 70 dolara po barelu, prvi put nakon skoro tri godine.

Iako su se iznosi bili malo povukli od ovog (West Texas Intermediate posljednji je put trgovao po cijeni od 69,30 dolara po barelu), to još uvijek predstavlja dramatičan skok cijena.

Posljednji put američkim referentnim naftnim ugovorom trgovalo se iznad 70 dolara u oktobru 2018.

Povratak je podstaknit oporavkom potražnje za benzinom i mlaznim gorivom, dok se pandemija stišava i privreda se vraća u život. OPEC i Rusija takođe nastavljaju ograničavati sbabdijevanhe, iako planiraju pumpati više u narednim mjesecima.

“Smanjenje broja slučajeva oboljelih od Covid-19 u Indiji i kontinuirani oporavak u SAD-u i Evropi uoči ljeta podržavaju cijene”, napisao je Jeffrey Halley, viši analitičar tržišta za azijsko-pacifički region u Oandi.

U međuvremenu, Amerikanci i dalje plaćaju veće cijene na benzinskim pumpama. Prosječan galon redovnog plina u nedjelju je dostigao cijenu od 3,05 dolara, u odnosu na 2,02 dolara prije godinu.

Fjučersi (ugovori za buduće isporuke) za naftu Brent takođe su dramatično porasli posljednjih mjeseci. Globalna referentna vrijednost posljednji je put dostigla 71,49 dolara, a na najvišim nivoima trguje se od maja 2019. godine.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *