Ukida se tajnost dokumentacije o autoputu

Dodajte komentar

Predstavnici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Ministarstva kapitalnih investicija dogovorili su na jučerašnjem sastanku da se počne sa skidanjem oznaka tajnosti i objavljivanjem dokumenata koji se odnose na izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac-Mateševo. To je za “Dan” potvrdila rukovodilac stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović Marković koja navodi da su u pitanju dokumenta koja su bila proglašena tajnim, a da je njihovo prezentovanje javnosti u skladu sa preporukom Evropskog parlamenta koji je rekao da treba sprovesti detaljnu, sveobuhvatnu i transparentnu istragu slučaja autoput.

“Uskoro ćemo početi sa objavljivanjem nekih prvih informacija koje su bile tajne i objavljivaćemo ih u skladu sa tempom kako one budu deklasifikovane, te će tako postajati dostupne javnosti. Mislim da je time potvrđena važna uloga Savjeta da podstiče organe vlasti i nove vlade da povećaju transparentnost svoga rada kako bi se ne samo otkrili slučajevi korupcije, već i preveniralo njeno pojavljivanje i u sadašnjem i budućem periodu”, kazala je Ćalović Marković.

Ona navodi da u ovom trenutku ne može precizirati šta će prvo biti objavljeno, ali da će sigurno jedna od najvažnijih i prvih informacija koja će biti publikovana biti ona koja se odnosi na životnu sredinu, prije svega rijeku Taru.

“To su podaci o uticaju izgradnje autoputa na Taru, jer ti podaci ne smiju biti tajna, nijesu ni dosad smjeli biti s obzirom na to da je Crna Gora ratifikovala međunarodne konvencije koje kažu da takve informacije moraju biti javne. To je minimum. Takođe, biće objavljeni podaci vezani za finansije. Ali ono što će sigurno biti jesu podaci koji se odnose na životnu sredinu, to jako interesuje javnost, kao i finansije jer je to najveći projekat u istoriji Crne Gore”, navodi ona.

Na pitanje šta će uslijediti nakon objavljivanja podataka i šta će javnost dobiti, Ćalović Marković ističe da ćemo prije svega saznati ko je odgovoran za kršenja zakona, a drugo NVO iz raznih oblasti će moći da vide na koji način je planirana, a kako realizovana investicija.

“To će nam olakšati da utvrdimo čija je odgovornost za određene propuste i posledice koje su nastale i po životnu sredinu i ostalo. Kada podaci budu objavljeni, zviždačima će biti mnogo lakše da otkriju šta nije tačno i da nam prijave sve, a tako ćemo moći da mobilišemo širu društvenu zajednicu da se u ključi u razmatranje jednog tako kompleksnog projekta. Ne zaboravimo da je prethodna vlada formirala dvije komisije u koje je uključila eksperte i kojima je zabranila da javnosti daju bilo koju informaciju o svom radu. Mi kao zemlja imamo ograničene administrativne kapacitete, imamo ograničene mogućnosti da sada angažujemo veći broj ljudi, osim ako ne objavimo sve informacije i onda ljudi koji se bave životnom sredinom, arhitekturom, planiranjem, građevinarstvom, mogu da nam pomognu da saznamo šta se desilo sa našim novcem i na koji način je došlo, ako je došlo i gdje je došlo, do kršenja zakona”, navela je Ćalović Marković.

Upitana da li će objavljivanje informacija stvoriti preduslove za podnošenje krivičnih prijava i aktivnije uključivanje tužilaštva u priču oko autoputa, Ćalović Marković je kazala da to ostaje da se vidi.

“Cilj je da se otkrije korupcija i da se ona prevenira. Vidjećemo šta je to što se nalazi u tim dokumentima i koliko ćemo moći suštinski da pomognemo državnim organima, policiji i tužilaštvu da otkriju slučajeve korupcije i drugih krivičnih djela”, kazala je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je bivše rukovodstvo Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ali i rukovodstvo bivših vlada, sa dobrim razlozima dokumentaciju o autoputu proglasilo tajnom.

“Ti razlozi sigurno nijesu u skladu sa zakonom i mislim da ima dosta pojedinaca koji će se plašiti šta će konkretno Savjet i Ministarstvo kapitalnih investicija u narednom periodu da objave. Ovo će pomoći NVO, pojedincima i novinarima koji su se bavili autoputem, ali će i osvjetliti ulogu pojedinih aktera, prije svega visokih javnih funkcionera u cijelom tom poslu”, istakla je ona.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *