Huawei lansirao svoj operativni sistem, bacio rukavicu Googleu i Appleu

Dodajte komentar

Huawei je u srijedu lansirao svoj operativni sistem na mnoštvu uređaja, uključujući pametne telefone. Ovaj potez dolazi u trenutku kad se kineski tehnološki div pokušava manje oslanjati na američku tehnologiju i mogao bi se suprotstaviti softveru Applea i Googlea.

HarmonyOS pokrenut je 2019. godine nakon što je američka administracija stavila Huawei na crnu listu, uskrativši mu pristup Googleovom operativnom sistemu Android. Taj je potez, zajedno s daljim sankcijama koje ograničavaju pristup Huaweiju kritičnim poluprovodnika, osakatio njegovo poslovanje s pametnim telefonima samo nekoliko mjeseci nakon što je postao igrač broj jedan na svijetu.

Huawei razvija HarmonyOS od 2016. godine i naplaćuje ga kao operativni sistem koji može raditi na mnogim uređajima povezanim s internetom, od pametnih telefona do prenosnih uređaja. Kompanija tvrdi da je programerima lako stvoriti aplikacije koje mogu raditi na različitim proizvodima.

Fokus na HarmonyOS-u koji radi na različitim uređajima jedan je od načina na koji Huawei pokušava razlikovati svoj operativni sistem od Googleovog Androida i Appleovog iOS-a.

“HarmonyOS je dizajniran da pruži vezu između sve većeg broja povezanih uređaja koje Huawei cilja”, rekao je Ben Wood, glavni analitičar u CCS Insightu.

Danas na tržištu mobilnih uređaja dominiraju dva operativna sistema – Googleov Android i Appleov iOS. U prošlosti su kompanije od Microsofta do Samsunga pokušavale, ali nisu uspjele, stvoriti održive alternative.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *