Globalni porez sve bliži

Finansijski lideri iz Grupe sedam bogatih zemalja suzili su razlike u mišljenjima po pitanju globalnog poreza.

Ipak, malo je vjerovatno da će o konkretnim iznosima minimalnih poreskih stopa raspravljati na sastanku ovog vikenda, izjavio je japanski ministar finansija Taro Aso.

Aso je rekao da planira bilateralni razgovor s američkom ministarkom finansija Dženet Jelen na marginama sastanka G7 koji treba da se održi 4. i 5. juna u Britaniji, iako detalji nisu razrađeni, prenosi Rojters.

“Ne mislim da bi na junskom sastanku moglo da bude diskutovano o konkretnim ciframa (poreskih stopa)”, rekao je Aso novinarima nakon sastanka vlade.

Upitan o stavu Japana u vezi sa minimalnim globalnim porezom i kakav će prustup Tokio zauzeti na sastanku sa Jelenovom, Aso nije iznio detalje, rekavši da to pitanje formalno nije stavljeno na dnevni red.

Međutim, „razlika u mišljenjima se suzila po pitanju globalnog oporezivanja”, dodao je.

Učesnici ovonedjeljnog sastanka G7 će razmatrati podršku svojim ekonomijama kada izađu iz pandemije i postizanje “ambicioznog” dogovora o minimalnom globalnom porezu na dobit pravnih lica na samitu Grupe u julu, prema nacrtu saopštenja u koje je britanska agencija imala uvid.

Cilj uvođenja tog poreza je da se riši problem velikih kompanija koje generišu velike prihode a plaćaju vrlo male poreze, jer upravo iz poreskih razloga osnivaju kancelarije u jurisdikcijama gde su stope niske.

Izvor: B92

Check Also

Ovo su mentalne vještine koje su neophodne da budete lider

Kako biste bili dobar lider nije bitno samo dobro ynati posao, bitne su i neke …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *