Ljubljanska berza: SBITOP od početka godine u plusu 26%

Dodajte komentar

Slovenačko tržište dionica, temeljeno na vrlo dobrim poslovnim rezultatima tvrtki uključenih u domaći indeks dionica SBITOP, ove godine bilježi veći rast cijena u odnosu na druga svjetska tržišta dionica.

Domaći indeks dionica ove je godine već stekao više od 26 posto vrijednosti, dok su, izračunati u eurima, američki S&P500 i Dow Jones dobili više od dvanaest posto. Međutim, indeks pretežno američkih tehnoloških kompanija zaradio je “samo” 7 posto, dok je Globalni indeks dionica (W1DOW) dobio deset posto.

Uprkos rastu domaćih cijena dionica, one su u prosjeku i dalje podcijenjene u smislu postignute i očekivane buduće profitabilnosti u odnosu na strane uporedive kompanije i sada se mogu uključiti u svemir zanimljivih ulaganja za vrijeme većih inflacionih očekivanja. Istovremeno, domaće će kompanije ove godine isplatiti isplative dividende.

Na skupštini u utorak dioničari Zavarovalnice Triglav usvojili su prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da se dio dobiti u iznosu od 38,7 miliona eura koristi za isplatu dividende. Dividenda iznosi 1,70 eura bruto po dionici. Na skupštini Save Re u utorak izglasana je dividenda od 85 centi bruto po dionici. Možemo spomenuti da će Krka isplatiti dividendu u iznosu od 5 eura po dionici, a Petrol 22 eura po dionici.

Zanimljiva domaća ulaganja i dalje su farmaceutska kompanija Krka, Zavarovalnica Triglav, Sava osiguravajuća grupa, Cinkarna Celje, Telekom Slovenije, Petrol i NLB. Istovremeno, moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od depozita kod banke – ali u trenutnim tržišnim uslovima sve više postaju dijelom učinkovitog plana štednje za svakog pojedinca. U pravilu, uz stručnu pomoć brokerskih kuća.

Izvor: SEEbiz / Ilirika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *