HSBC zatvara 120 poslovnica u Americi

Britanska banka HSBC zatvoriće veći dio ekspozitura u Sjedinjenim Državama, kako bi se fokusirala na bogatiju klijentelu.

Kako prenosi tv stanica CNN, banka je saopštila da zatvara većinu poslovnica za rad sa stanovnišvom, čime će postojeću poslovnu mrežu srezati sa sadašnjih 148 filijala na oko 25, koje će pretvoriti međunarodne centre za upravljanje bogatstvom.

Mada će HSBC i dalje biti prisutna u SAD, tamošnji tim će prebaciti fokus sa poslova sa stanovništvom na medjunarodno bankarstvo i upravljanje bogatstvom, prvenstveno na potrebe globalno povezanih bogatih klijenata s visokom

Odluka o povlačenju iz ritejl bankarstva je, kako navodi CNN, bila dugo očekivana, budući da je HSBC posljednjih godina više puta upozoravala na potrebu smanjenja troškova, posebno u SAD, gdje se već dugo muči da stekne uporište medju gradjanima, svakodnevnim korisnicima bankarskih usluga.

Kreditor sa sjedištem u Londonu planira da rasproda deo svojih poslovnih jedinica drugim američkim “igračima” u bankarskom sektoru. Iz HSBC-a su u tom kontekstu naveli da se, na primer, Sitizens banka, koja ima sjedište na Roud Ajlendu, složila da kupi njihovu maloprodajnu jedinicu na istošnoj obali, kao i portfolio onlajn poslovanja koji obuhvata oko 800.000 kupaca i 80 filijala.

Na zapadnoj obali, Kataj Bank, koju su osnovali Amerikanci kineskog porijekla, planira da kupi HSBC-ovo ritejl poslovanje, koje uključuje 10 filijala i otprilike 50.000 klijenata.

(Blic)

Check Also

Baranin nedozvoljenom prodajom MSC kontejnera zaradio skoro 260.000 eura

Službenici Uprave policije u Baru su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.