VW dobio ponudu za Lamborgini vrijednu 7,5 milijardi eura

Kompanija Folksvagen (VW) dobila je ponudu vrijednu 7,5 milijardi eura za preuzimanje Lamborginija od jednog anglo-švajcarskog konzorcijuma, uprkos trvdnjama njemačkog proizvođača vozila da ovaj brend “nije na prodaju”, objavio je britanski nedjeljnik Autokar (Autocar).

Švajcarska Kvantum Grupa (Quantum) iznijela je neobavezujuću ponudu u pismu o namjerama upućenom Folksvagen grupi ranije ovog mjeseca, u kojem je predložila uslove za preuzimanje.

Ta novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcijum sa investicionom firmom Sentrikus Aset Menadžment (Centricus) iz Londona za pomenutu potencijalnu akviziciju.

Predsjednik VW grupe Herbert Dis i predsjednik Audija Markus Disman su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu Lamborginija, navodi list, dodajući da je redakcija došla u posjed kopije ponude zajedno sa drugim povjerljivim dokumentima.

VW je u novembru prošle godine počeo da priprema strateške opcije za Lamborgini i Dukati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja.

Međutim, njemački automobilski gigant je zvanično odbacio prijedlog za prodaju u decembru 2020. nakon sastanka nadzornog odbora VW grupe, kada je odlučeno da poslovanje Lamborginija ostane pod kontrolom Audija, zajedno sa Bentlijem.

Audi je postao vlasnik Lamborgini Automobila 1998. godine otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udeo u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatek (Megateć) od Hutomoa Mandle Putre, najmlađeg sina tadašnjeg predsjednika države Suharta, podsjeća britanski nedjeljnik.

Lamborgini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. Uprkos ovom padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Sent Agati, u Italiji, zbog pandemije, dobit kompanije je dostigla rekord na prihod od 1,61 milijardi eura.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *