Dugoročni investitori gomilaju bitcoine

Dodajte komentar

Čini se kako je posljednja rasprodaja bitcoina otvorila apetite dugoročnim investitorima koji više nego ikad kupuju najpopularniju kriptovalutu.

Broj bitcoin adresa koji akumiliraju bitcoine popeo se na rekordno visok nivo jer su ulagači s dugoročnim horizontima iskoristili nedavni pad cijena kako bi pojačali svoje zalihe.

Broj adresa koje akumuliraju popeo se u ponedjeljak na novi rekord sedmi dan zaredom, i sad ih je ukupno 545.115, prema podacima Glassnodea. Njihov broj se od 8. maja povećao za 16.445 – što je pokazatelj trajnog lova dugoročnih investitora tokom oštrog klizanja bitcoina s 58.000 na 30.000 dolara. Saldo na adresama za akumulaciju skočio je za 30.000 tokom istog vremenskog okvira, dostigavši dvomjesečni maksimum od 2,79 miliona BTC.

Glassnode definiše adrese za akumulaciju kao one koje imaju najmanje dva dolazna prenosa bez prašine (male količine bitcoina) i nikada nisu potrošili sredstva. U osnovi su to adrese dugoročnih vlasnika.

U svakom slučaju, bitcoin holderi prošle nedjelje su doživjeli najteže trenutke. Naime, Glassnode je objavio kako su u razdoblju od 17. do 24. maja vlasnici bitcoina ostvarili neto gubitke od 2,56 milijardi dolara. To je rast od 185% u odnosu na prethodni najveći nedjeljni gubitak vlasnika bitcoina koji je nastupio tokom rasprodaje na početku pandemije u martu  2020.

Vrijednost bitcoina juče se u jednom trenutku sasvim približila 40 000 USD nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk tvitovao da aktivno razgovara s rudarima bitcoina u vezi s održivošću digitalnog novčića.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *