Za štrajk 643 advokata

Dodajte komentar

Iako i dalje pristižu glasovi advokata u vezi prijedloga o štrajku u slučaju neuspjelih pregovora sa Ministarstvom finansija o fiskalizaciji, prema posljednjim podacima od 650 glasova samo sedam je bio protiv ovog prijedloga, kazao je za Pobjedu predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

To znači da će, ukoliko ne uspiju pregovori AKCG sa MF o izuzimanju iz primjene Zakona o fiskalizaciji, advokati obustaviti rad. AKCG je ovim povodom sazvala vanrednu skupštinu na kojoj su se advokati elektronski, ali i na punktovima u više gradova, izjašnjavali o ovom prijedlogu.

“Specifičnost naše profesije je u tome što ne možemo govoriti o vršenju usluga, kao što to rade ostali preduzetnici ili privredni subjekti, već pružanju pravne pomoći, koje kako sam Ustav utvrđuje, može biti i besplatno, a kako se u praksi često dešava naplativo tek nakon dužeg vremenskog perioda ili nenaplativo, ukoliko advokat zastupa na račun troškova postupka koje dobija jedino ukoliko uspije u sporu”, stav je advokata.

Ministar finansija Milojko Spajić je stava da se neki advokati već prešli na elektronsku fiskalizaciju, zbog čega vjeruju da će i ostali ispoštovati zakonski rok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *