Počinju regionalni Dani digitalne knjige

Dodajte komentar

Telenor i Bookmate ovog proljeća organizuju regionalne Dane digitalne knjige koji će trajati od 14. do 23. maja.

Svakodnevno će se, na posebno kreiranoj stranici na Telenorovom sajtu, objavljivati ekskluzivni sadržaji iz oblasti književnosti i izdavaštva, gdje će ljubitelji pisane riječi imati priliku da pogledaju više od 30 intervjua sa piscima, prevodiocima, urednicima i drugim imenima iz svijeta regionalnog izdavaštva, posebno nastalih za ovu priliku, među kojima je i crnogorski pisac Andrej Nikolaidis.

Poseban segment ove manifestacije je i konkurs u kreativnom pisanju Tvoja riječ, kojim Bookmate i Telenor žele da motivišu autore koji još nemaju objavljeno djelo da se prijave. Konkurs počinje u toku manifestacije Dani digitalne knjige i traje pet mjeseci, nakon čega će 20 najboljih biti objavljeno u elektronskom formatu, a pobjednika konkursa očekuje i štampanje njegovog prvog autorskog djela.

Marin Milosavljević, Business Development Manager kompanije Bookmate za Balkan kaže da su više od 6000 elektronskih i audio knjiga na balkanskim jezicima, koje Bookmate nudi svojim korisnicima, samo dio onoga što ova onlajn manifestacija predstavlja.

„Ove godine je fokus ne samo na piscima, već i na cijelom timu ljudi koji se ‘iza zavjese’ brine o tome da knjiga dođe u ruke čitalaca, bilo na ekranu, papiru ili putem slušalica. Srbija, a sada i Crna Gora, konačno imaju pravu digitalnu manifestaciju za ljubitelje pisane riječi, a Bookmate i Telenor obećavaju da će ovog proljeća biti još bogatija sadržajima”, kaže Milosavljević.

Komercijalni direktor Telenora Brano Đurović kaže da ga raduje to što crnogorskim ljubiteljima knjige poklanjaju jednu ovakvu manifestaciju.

„Ponosni smo na to što je Telenor jedini operator koji korisnicima u Crnoj Gori  pruža Bookmate, popularnu aplikaciju za ljubitelje knjiga svih žanrova na telefonu, tabletu ili laptopu. Elektronske knjige su se pokazale kao sjajno rješenje, posebno u vremenu korone, kada nam je kretanje ograničeno, ali su i dio naše brige o životnoj sredini, nešto o čemu u Telenoru veoma vodimo računa”, kaže Đurović.

Od početka epidemije korona virusa, Bookmate, kao bezbjedna alternativa odlasku u knjižare i biblioteke, bilježi rast od skoro 60 odsto na globalnom nivou i sada broji skoro 14 miliona korisnika u 24 zemlje. U katalogu od skoro dva miliona naslova na 16 jezika, uključujući i crnogorski, svako će pronaći nešto za sebe. U Crnoj Gori su najpopularniji ljubavni romani, klasici i trileri, a audio-knjige polako postaju i dio svakodnevnice domaćih čitalaca. Najslušanija audio-knjiga je, bez pogovora, Ana Karenjina, koju za domaću publiku čita fantastični Ivan Bosiljčić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *