Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada

Dodajte komentar

Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.

Investitori su očito skloniji spekulativnijim klasama imovine. Usporavanje volumena trgovine dionicama posebno je bilo vidljivo u aprilu, nakon što je početak godine donio ludilo u trgovini “meme” dionicama popout GameStopa i AMC-a, piše Financial Times.

Trgovanje na glavnim kripto berzama poraslo je na 1,7 milijardi dolara prošlog mjeseca, sa 1,2 milijarde u martu i manje od 100 milijardi dolara u aprilu 2020. godine, prema podacima CryptoComparea koje je prikupio The Block Crypto.

Aktivnost se takođe pojačala u nekim kripto derivatima. Količina trgovanja etherovim terminskim ugovorima na CME-u, omiljenom alatu mnogih institucionalnih ulagača koji traže izloženost jednom od najpopularnijih digitalnih kovanica, u utorak je dosegla rekord od gotovo 6.500 ugovora u poređenju s manje od 1.000 iz 1. aprila.

No, još špekulativnija kripto imovina poput dogecoina, koja je započela u šali, a promovisao je preduzetnik Ilon Mask, zabilježila posebno nagle skokove potražnje.

Cijena ostalih kovanica, uključujući PancakeSwap i BakeryToken, takođe je porasla jer je naglo rastao interes za takozvane “alt-coins”, žetone manje poznate od bitcoina u industriji.

Suprotno tome, promet američkim dionicama pao je za 27 odsto, a aktivnost opcijama dionica pala je za 14 odsto u aprilu u odnosu na mart, da bi dosegla najniže nivoe od oktobra, prema podacima investicione banke Jefferies.

U Evropi je njemačka berza objavila da je u aprilu iznos trgovanja gotovinom iznosio 147 milijardi eura, u odnosu na martovskih 206 milijardi eura. Aprilski promet na švajcarskoj berzi pao je 20 odsto na 1.10 milijardi franaka.

Aprilske količine dionica takođe su umanjene pauzom zbog uskršnjih praznika. Ipak, usporavanje sugeriše da investitori postaju iscrpljeni nakon što su mnoga tržišta dionica dosegla niz rekordnih maksimuma, a neki špekulativniji računi traže povrat na drugim tržištima, poput nekretnina i robe.

Izvor: SEEbiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *