Vektra Boka mora da isplati tri miliona eura porodici Acović

Dodajte komentar

Po prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Herceg Novom Vektra Boka mora da isplati porodici Acović tri miliona eura za oduzeto zemljište površine 7.100 kvadrata, na kome je izgrađen hotel „Igalo“. Acovićima je nacionalizovana imovina u Igalu, a proces za povrat traje punih 41 godinu.

U obrazloženju presude stoji da su Acovići upisani kao vlasnici zemlje i zgrade na osnovu odluke o diobi Sreskog suda u Herceg Novom, a da je na osnovu rješenja Narodnog odbora Opštine Herceg Novi Odjeljenja za finansije 1959. nacionalizovano. Riječ je o dvije parcele na kojima su hotel ,,Igalo“ i Omladinski park. Acovići su podnijeli zahtjev za povraćaj i obeštećenje i taj postupak je prekinut zaključkom iz 2007. godine do pravosnažnog okončanja ovog sudskog spora. Građevinskim vještačenjem je utvrđeno da bi se izdvajanjem spornog zemljišta narušila funkcija hotela ,,Igalo“, pa je vještak građevinske struke utvrdio naknadu za zemljište od 432 eura po kvadratu.

Sud je stava da je Vektra Boka dužna tužiocima isplatiti na ime naknade 3.067.200 eura plus zatezna kamata od 29. aprila 2021. godine pa do konačne isplate.

Pravni zastupnik Acovića, advokat Vukašin Šimrak kaže da je sud donio istu presudu kao 2015. godine, koja je bila pravosnažna, ali je Vrhovni sud promijenio.

– Nakon pet godina Ustavni sud je po našoj ustavnoj žalbi poništio odluku Vrhovnog suda. Očekujemo da će napokon pravda biti zadovoljena i da će pravni sljedbenici tog zemljišta biti obeštećeni na pravedan način -kazao je Šimrak i podsjetio da je od 2003. hotel ,,Igalo“ pod privremenom mjerom zabrane otuđenja.

Plaćena samo četvrtina placa

Aleksandar Acović je prije Drugog svjetskog rata, zajedno sa Vladetom Savčićem kupio 44 hiljade kvadrata zemljišta od obale do sadašnje Jadranske magistrale u Igalu. Na osnovu Zakona o nacionalizaciji, polovina tog placa koja je pripala Acoviću 1959. godine je nacionalizovana, a osamdesetih godina prošlog vijeka nasljednicima je sudskom odlukom plaćeno šest hiljada kvadrata. Za ostatak zemljišta nikada nije sproveden upravni postupak, pa ga je opština ustupila za hotel ,,Igalo“, a na dijelu su izgrađeni i privatni stambeni objekti.

Izvor: Pobjeda

Foto: Radio Jadran

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *