Dubrovnik

“Game of Thrones” se vraća u Hrvatsku

Prema najpopularnijem internet filmskom portalu IMDb, snimanje pretpriče o popularnoj seriji “Game of Thrones” održaće se i u Hrvatskoj.

Počelo je snimanje nove serije iz svjetski poznate sage Georgea R. R. Martina. Serija Zmajeva kuća (House of the Dragon) je predpriča legendarne serije Igra prestola, a temelji se na materijalu iz romana Vatra i krv. Dugo očekivana serija snimaće se i u Hrvatskoj, a produkcijski tim trenutno se nalazi u zalivu Holywell u Cornwallu, gdje se krajem prošlog mjeseca odvijala gradnja mjesta snimanja. Osim u Hrvatskoj, serija će se snimati i na Islandu, Maroku i Watfordu u Velikoj Britaniji.

Priča se odvija 300 godina prije događaja Igre prestola i posvećena je porodici Targaryen. Zvanični Twitter profil potvrdio je da je serija u produkciji i da će na HBO stići 2022. godine.

Glavni glumci u glumačkoj postavi su Eve Best kao princeza Rhaenys Velaryon, Paddy Considine kao kralj Westerosa Viserys Targaryen, Emma D’Arcy kao princeza Rhaenyra Targaryen, Olivia Cooke kao Alicent Hightower i Matt Smith kao kraljev brat Daemon Targaryen.

Scene za Game of Thrones snimaju se u Hrvatskoj od druge sezone, što je zemlji dalo veliki turistički zamah, posebno u Dubrovniku. Prema studiji sprovedenoj 2017. godine, Dubrovnik je posjetilo 244.415 turista zbog Igre prestola između 2012. i 2015. godine, a potrošili su 126 miliona eura.

Zbog popularne serije, Dubrovnik i okolinu godišnje posjeti oko 60.000 ljudi, a serija je snimana i u Splitu, Šibeniku, Trogiru i Makarskoj, javlja Croatia Week.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.