Džek Ma mora da ide iz Alibabe

Dodajte komentar

Ant Grupa u okviru koje posluje kompanija Alibaba, istražuje mogućnosti na koji način bi osnivač Džek Ma prodao svoj udio, i tako prepustio kontrolu nad kompanijom. Kako kažu izvori upoznati sa odnosom vlasti prema Ant Grupi i još dvoje ljudi sa bliskim vezama u kompaniji, sastanci sa kineskim zvaničnicima su kompaniji signalizirali da bi taj potez mogao uticati na Peking da povuče nadzor nad njihovim poslovanjem, piše Rojters.

U prevodu, to bi moglo da znači da Džek Ma ostaje bez Alibabe, i to nakon višemjesečnih pritisaka od strane Pekinga.

Ovo je prvi put da Rojters izvještava o detaljima poslednjeg kruga sastanaka i diskusija o bubućnosti Džeka Ma i njegove kontrole nad Ant Grupom, koji je on ostvario kroz komplikovanu mrežu investicionih tokova.

Kako je Vol Strit žurnal pisao, u novembru prošle godine Ma je ponudio kineskim vlastima dijelove Anta.

Zvaničnici iz centralne banke, Narodne Banke Kine, i Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, su od januara do marta odvojeno razgovarali sa Maom i Antom, gdje su teme bile mogućnost tajkunovog izlaska iz vlasničke strukture kompanije, navodi se u izvještajima koje je pružio izvor upoznat sa razmišljanjem regulatora i jedan od izvora koji je usko povezan sa kompanijom.

Iz Ant Grupe poriču da se ikada razmatrala prodaja Maovog udjela.

– Oduzimanje njegovog udjela nikada nije bio predmet diskusije ni sa kim, rekao je portparol Anta u saopštenju.

Rojters nije mogao da utvrdi da li će Ant i Ma nastaviti sa deinvestiranjem, i ako hoće, na koji način će to biti.

Kompanija se nadala da će Maov dio, koji je vrijedan u milijardama dolara, moći da otkupe postojeći investitori u Ant Grupi ili u Alibaba Grup Holdingu, bez uključivanja nekog ko je izvan konglomerata, kaže jedan od izvora.

Drugi izvor je rekao da je Mau u toku razgovora rečeno da mu neće biti dozvoljeno da proda svoj udio bilo kom entitetu ili pojedincu koji mu je blizak i da će umjesto toga morati da se potpuno odrekne svog vlasništva, piše Rojters.

Druga opcija bi bila prenošenje njegovog udjela u kompaniji kineskom investitoru povezanom sa državom, rekao je izvor.

Za svaki potez je potrebno odobrenje Pekinga, potvrđuju oba izvora bliska Ant Grupi.

Izvještaji koje su predala sva tri Rojtersova izvora dosljedni su u smislu toka događaja i toga kako su se razvijali razgovori u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kako navodi jedan od izvora iz kompanije, Ma se više puta sreo sa zvaničnicima prije kineske nove godine, koja je bila početkom februara, a drugi da se u Antu već nekoliko mjeseci radi na opcijama za izlazak Ma iz vlasničke strukture.

Kancelarija Džeka Ma nije odgovorila ni na jedan Rojtersov zahtjev za komentar. Kancelarija za informisanje Državnog savjeta Narodne Banke Kine takođe nisu odgovrili na zahtjeve za komentar.

Svi ovi razgovori odvijaju se usred obnove Anta i strukturnog suzbijanja kineskog tehnološkog sektora koji je pokrenut nakon što je Džek Ma javno kritikovao kineske vlasti u govoru u oktobru prošle godine.

Izbacivanje Džeka Ma iz vlasničke strukture bi utrlo put Ant Grupi da postane akcionarsko društvo, proces koji su Maovi govori iz oktobra prošle godine prekinuli, potvrđuju oba izvora bliska kompaniji.

Očekivalo se da će Ant Grupa prikupiti oko 38 milijardi dolara na najvećoj inicijalnoj javnoj ponudi u svijetu ikada!

Planovi za to su propali nakon što se Ma sastao sa čelnicima 2. novembra prošle godine.

Istraga

Peking je od prošle godine pokrenuo seriju istraga i novih propisa kojima ne samo da su zavladali Maovim carstvom, već su zahvatili i čitav tehnološki sektor u Kini, i tako “stavljajući pod šapu” i druge istaknute milijardere.

Za Džeka Ma, osnivača Alibabe, koji je nekada uživao status poluboga u Kini, posljedice su bile drakonske. Tajkun se u potpunosti povukao iz javnosti prije oko tri mjeseca.

Kineske vlasti su, nakon antimonopolske istrage, kaznile Alibabu sa rekordnih 2,75 milijardi dolara početkom aprila. Istraga je utvrdila da je Alibaba nekoliko godina zloupotrebljavala dominantan položaj na tržištu.

Nekoliko dana kasnije centralna banka je od Ant-a zatražila da postane holding kompanija, prisiljavajući je tako da se podvrgne zakonima vezanim za bankarski sektor. Upravo te zakone je Ant Grupa godinama izbegavala i na taj način uspela da ostvari brz rast.

Upravljanje Ant Grupom

Iako se Ma odrekao svih korporativnih pozicija, on i dalje ima značajan uticaj nad Antom i Alibabom. On posjeduje samo 10 odsto udjela u Antu, ali kontrolu vrši preko povezanih entiteta, kao što je Hangzho Iunbo, pravni entitet koji sa još dva slična drži preko 50 odsto Anta.

Džek ma trenutno ima udio od 34 odsto u vlasništvu te kompanije, a jedan od izvora kaže da će prodajom vlasništva u Iunbu biti presudan za njegov izlazak iz Ant Grupe.

Izvor: Blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *