Hrvatske banke će kompanijama naplaćivati negativne kamatne stope

Negativne kamate na novac koji neko ima položen u banci stigle su i u Hrvatsku, zasad ih banke nazivaju naknadama za držanje novca na računima, naplaćuju ih ili će ih početi naplaćivati isključivo pravnim osobama i to samo na račune i depozite u eurima.

Da je ta praksa, koja je već neko vrijeme na snazi u eurozoni, stigla i u Hrvatsku, potvrdila je Novom listu Hrvatska narodna banka, ali nisu otkrili koje su banke posegnule za tim i u kojem se rasponu, barem prema podacima koje oni imaju, ta naknada zasad kreće.

Još krajem prošle godine banke su u Hrvatskoj počele podizati različite naknade klijentima, i kompanijama i građanima, neke su uvele i nove naknade, a sada na hrvatsko tržište ulazi i negativna kamatna stopa.

– Hrvatska narodna banka upoznata je s namjerom pojedinih poslovnih banaka da počnu naplaćivati naknade za držanje sredstava na računima u eurima korporativnih klijenata. Prema najavama banaka takve bi se naknade obračunavale u prcentu od iznosa koji se drži na računu.

Važno je naglasiti da se dosadašnje informacije odnose isključivo na račune pravnih osoba i to u eurima, a ne i na račune fizičkih osoba kao niti na kunske račune, poručuju iz HNB-a.

Otkrivaju i da su poslovne banke tu svoju namjeru obrazložile time »da i same plaćaju negativnu kamatnu stopu na sredstva u eurima koja drže u poslovnim bankama eurozone, ali i kod HNB-a u sustavu TARGET2-HR«.

Izvor: SEEbiz.eu

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.