JPMorgan: Evo zašto je trenutno bolje kladiti se na ether nego na bitcoin

Dodajte komentar

JPMorgan objavio je zanimljivu bilješku za investitore u kojoj je pokušao da objasni zašto etheru posljednjih nedjelja na tržištu ide bolje nego bitcoinu.

Dva su razloga za to: poboljšanja u likvidnosti te veći promet na javnoj blockchain mreži Ethereum.

Komentari dolaze nakon što je ethereum (ETH) u utorak zabilježio rekord od 2.750 američkih dolara, dok se bitcoin (BTC) trudio da dobije zamah na 55.000 američkih dolara, što je 10.000 američkih dolara niže od istorijskog rekorda ostvarenog prije nekoliko nedjelja.

“I BTC i ETH doživjeli su uporedivi šok likvidnosti početkom ovog mjeseca koji je sljedećih dana pokrenuo uporedivi događaj smanjenja poluge na njihovim tržištima derivata.” kaže bilješka.

“Ali dubina ETH spot-a se oporavila brže i ako ništa drugo, uslovi likvidnosti na nekim berzama bolji su nego prije tog događaja. Veći promet na ETH javnom blockchainu znači da se osjetno veći dio tih tokena može smatrati visoko likvidnim, što dodatno otupljuje uticaje likvidacija terminskih ugovora.”

“To sugeriše da procjene ETH-a mogu manje zavise od poluga potražnje od BTC-a, tehničkog, ali povremeno važnog vjetra koji gura cijenu prema gore.”

U vrijeme pisanja ovog članka ethereum se trguje na 2.700 američkih dolara, dok se bitcoin vratio ispod 55.000 američkih dolara nakon što nije uspio da savlada otpor koji se formirala na 55.800 američkih dolara.

Analitičar tržišta eToro Simon Peters pripisao je nedavni porast ethereuma talasu potražnje institucionalnih ulagača.

„Temelj ovoga je potražnja institucionalnih investitora. Iako sada mogu imati određenu izloženost bitcoinu, institucije sada diverzifikuju svoju izloženost, a ethereum je prirodni sljedeći odabir. To ostavlja drugu kriptovalutu prema tržišnoj kapitalizaciji u dobrom položaju. ”

Autor: Siniša Malus

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *