Pregovori na Aerodromu okončani policijskim prijavama

Dodajte komentar

Višesatni pregovori između odbora direktora i predstavnika sindikata i grupe radnika Aerodroma Crne Gore okončani su juče verbalnim sukobom između potpredsjednika Sindikata Aerodroma Tivat Igora Petkovića i člana odbora direktora prof.dr Eldina Dobardžića, koji su sinoć podnijeli i prijave policiji jedan protiv drugog zbog prijetnji.

Sastanak je bio organizovan zbog neformalnih najava o organizovanju štrajka kao i zbog dogovora i isplati zarade, nakon što je v.d. direktorica Ana Lončarević podnijela ostavku.

Odbor direktora sinoć je saopštio da sa sindikatima nijesu mogli podstići zajedničke zaključke, ali da su obezbjedili novac da zaposleni danas dobiju zaradu.

Članovi odbora i predstavnici radnika sastajali su se juče dva puta, a sporni incident desio se poslije 17 časova u holu zgrade Aerodroma.

Dobardžić je “Vijestima” kazao da su juče na sastanak došle i dvije osobe koje nijesu bile predstavnici radnika na prethodnim sastancima i da su oni počeli da iznose zahtjeve koji nijesu imali vezu sa radničkim zahtjevima, da viču i da se ponašaju neprikladno. On navodi da je naknadno čuo da su to sin bivšeg direktora Aerodroma Milovana Đuričkovića (Marko) i Igor Petković odbornik SD-a u Tivtu.

“Drugi predstavnici radnika bili su korektni i interesovali su se za isplate zarada i svoj budući radnički status. Ovu drugu dvojicu jedino je interesovalo zašto Vlada neće da Aerodromima plati 9,4 miliona eura za dug koji je ostavio Montenegro erlajns. Kada smo im saopštili da je novac obezbjeđen i da će zarada biti isplaćena sjutra, Đuričkoviću i Petkoviću to nije bilo bitno već su nastavili sa insistiranjem o preuzimanju duga. Nakon završenog sastanka ponovo smo se susreli u holu gdje je Petković nastavio da se nepristojno ponaša i verbalno me napada. Kazao sam mu da sa mnom neće tako razgovarati i da mi to ne dopušta moje obrazovanje i kućno vaspitanje. Nakon tog je krenuo prema meni ali su kontakt spriječile druge osobe koje su bile sa njim i kolege iz borda”, kazao je Dobardžić navodeći da je o incidentu obavijestio policiju.

Petković je “Vijestima” kazao da je prava tema sastanka trebala biti plaćanje duga od Montenegro erlajnsa od 9,4 miliona eura, jer bez toga Aerodromi neće moći da se pripreme za ljetnu sezonu a ne isplata zarada radnicima. On je naveo da je sastanku prisustvovao kao potpredsjednik Sindikata Aerodroma Tivat, kao i da ovo nema veze sa politikom.

“Dobardžić mi je u holu rekao da mi je on poslodavac i da ne mogu tako da razgovaram sa njim, što sam shvatio kao prijetnju da ću dobiti otkaz ako nastavim da se borim za interes radnika. Zbog tih prijetnji sam podnio prijavu policiji”, kazao je Petković.

Drugi učesnik sastanka kazao je “Vijestima” da je sve bilo dobro dok predstavnici borda nijesu saopštili da je obezbijeđen novac za plate i da će ona biti isplaćena sjutra.

“Imao sam osjećaj da su oni razočarani što će plata biti isplaćena jer nemaju razloga da prijete štrajkom, što su prethodnih dana radili predstavnici bivšeg menadžmenta i ‘sindikalci’ bliski Socijaldemokratama koji su godinama upravljali Aerodromima i koji se boje najavljene istrage”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Nakon sastanka, iz Borda direktora saopšteno je da je između njih i predstavnika sindikata, i “pored neslaganja oko svih pitanja, došlo do zajedničkog zaključka da ćemo svi raditi ono sto nam nadležnosti dozvoljavaju da Aerodromi dobiju sredstva koja im pripadaju i da spremno dočekaju ovu sezonu”.

“Takođe želim da obavijestim javnost da je vijest o štrajku najobičniji spin koji je imao za cilj da situaciju na Aerodromima dodatno zakomplikuje, a potvrdu o ovoj tvrdnji dobili smo od predstavnika radnika na današnjem sastanku. Ono što je takođe bitno, jeste to da zaposleni na Aerodromima neće trpjeti zbog bilo kakvih poteškoća koje se prevazilaze i da će već sjutra biti isplaćene plate za sve zaposlene u ovoj kompaniji”, navedeno je u saopštenju.

Od direktorice tražena dokumenta

Ranije juče iz Ministarstva kapitalnih investicija zatraženo je od v.d. izvršne direktorice Aerodroma u ostavci Ane Lončarević Badnjar da dobiju dokumentaciju koja se odnosi na moguće propuste bivšeg menadžmenta, partijska zapošljavanja i nepotizam koju ranije nije dostavila, kao i o slučaj paljenje poslovne dokumentacije Aerodroma u Tivtu.

Ona je prije dva dana podnijela ostavku navodeći da to radi jer Ministarstvo nije prihvatilo da se iz budžeta plati dug Montenegro erlajnsa.

Ministarstvo je tražilo da im se hitno dostave kopije ugovora o radu zaposlenih radnika u periodu, od 1. januara 2017.godine do 1.januara 2020. godine, sa prikrivanjem ličnih podataka o datumu rođena i broju bankarskog računa, ali ne i sa prikrivanjem ličnog imena, obrazovnog profila i radnog mjesta zaposlenih, kao i ugovori o angažovanju advokata. Traženi su i podaci o iništavanju dokumentacije, naručito poslije 30. avgusta prošle godine. Ministarstvo je od direktorice u ostavci tražilo i izjašnjenje o sastancima sa bivšim menadžmentom, kao i ko je pratio i snimao od predstavnika bivšeg menadžmenta.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *