Ogromni gubici Boeinga u prvom kvartalu

Američki proizvođač aviona Boeing u srijedu je prijavio gubitak od 537 miliona dolara u prvom kvartalu 2021. godine. Kompanija je navela da očekuje “snažan oporavak” ove godine.

“Iako uticaji Kovida-19 i dalje predstavljaju izazov za cjelokupno tržište, 2021. godinu gledamo kao ključnu tačku preokreta za našu industriju kako se ubrzava distribucija vakcina i zajedno radimo između vlade i industrije kako bismo omogućili snažan oporavak”, rekao je šef Boeinga Dejv Kalhun.

Naglasio je da nastavljaju raditi sa globalnim regulatorima i kupcima na sigurnom povratku u promet putničkih aviona 737 MAX.

Boeing je zbog dvije avionske nesreće u kojima je poginulo 346 putnika obustavio isporuke. U martu 2019. zabranio let aviona tipa 737 MAX.

Od odobrenja Američke državne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA) za nastavak rada u novembru prošle godine, kompanija je isporučila više od 85 ovih aviona kupcima širom svijeta.

Prihod Boeinga za 2020. godinu iznosio je 58,2 milijarde dolara. To je pad od 24 odsto u odnosu na prihod iz 2019. kada je iznosio 76,6 milijardi dolara.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.