Ogromni gubici Boeinga u prvom kvartalu

Američki proizvođač aviona Boeing u srijedu je prijavio gubitak od 537 miliona dolara u prvom kvartalu 2021. godine. Kompanija je navela da očekuje “snažan oporavak” ove godine.

“Iako uticaji Kovida-19 i dalje predstavljaju izazov za cjelokupno tržište, 2021. godinu gledamo kao ključnu tačku preokreta za našu industriju kako se ubrzava distribucija vakcina i zajedno radimo između vlade i industrije kako bismo omogućili snažan oporavak”, rekao je šef Boeinga Dejv Kalhun.

Naglasio je da nastavljaju raditi sa globalnim regulatorima i kupcima na sigurnom povratku u promet putničkih aviona 737 MAX.

Boeing je zbog dvije avionske nesreće u kojima je poginulo 346 putnika obustavio isporuke. U martu 2019. zabranio let aviona tipa 737 MAX.

Od odobrenja Američke državne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA) za nastavak rada u novembru prošle godine, kompanija je isporučila više od 85 ovih aviona kupcima širom svijeta.

Prihod Boeinga za 2020. godinu iznosio je 58,2 milijarde dolara. To je pad od 24 odsto u odnosu na prihod iz 2019. kada je iznosio 76,6 milijardi dolara.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *