Kako se proizvođači vakcina kotiraju na berzi?

Dodajte komentar
Ilustracija

Kada govorimo o kovidu-19 i vakcinaciji, govorimo o dosta kompanija koje su prethodnih mjeseci intenzivno radile na razvijanju, proizvodnji i distribuciji vakcina, ali neke su se posebno istakle.

Uspjeh se odrazio i na rezultate na berzi, a kako se sada kotiraju dionice Sinofarma (Kina), partnera Fajzera (SAD) i BioNTeka (Njemačka), zatim Moderne (SAD), AstraZeneke (britansko-švedska vakcina)?

Akcija Sinofarma, prema podacima MarketWatch, ima vrijednost od oko 3 dolara, pri čemu je zabilježen rast od 15 odsto u proteklih 12 mjeseci.

Kada je riječ o YTD parametru (year-to-date), koji se odnosi na start kalendarske/fiskalne godine do današnjeg datuma, tu je upisan napredak od 22,6 odsto.

Iza ruske vakcine Sputnjik V stoji Institut “The Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology”, u okviru Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, a ima sjedište u Moskvi. Otkako je ova vakcina dobila “zeleno svijetlo” za hitnu upotrebu u Indiji, akcije lokalne firme “Dr. Reddy's Laboratories” skočile su 4 odsto.

Akcija firme iz SAD, Fajzer, vrijedi oko 38 dolara prema poslednjim podacima, a MarketWatch izvještava da je kompanija u prethodnih 12 mjeseci ostvarila rast dionica od 6,4 odsto. Prema YTD parametru, on iznosi 4,4%, piše Telegraf Biznis.

Fajzerov partner u razvijanju i distribuciji vakcina protiv kovida-19, njemački BioNTek, bilježi značajno bolji napredak od prošlog proljeća do sad. Rast iznosi čak 277 odsto, a prema YTD parametru – 112 odsto, pri čemu jedna deonica vredi oko 173 dolara.

Moderna se na sajtu MarketWatch kotira ovako: vrijednost akcije je oko 182 dolara, a rast u prethodnih 12 mjeseci iznosi nevjerovatnih 300 odsto, tačnije, 295 procenata. YTD parametar govori o plusu od 75,56 odsto.

AstraZeneka je za godinu dana, od proljeća 2020. do sad, uznapredovala za 3,25%, ali se bolje kotira prema YTD parametru (4,76 odsto). Cijena dionice je oko 52 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *