Ilustracija

Kako se proizvođači vakcina kotiraju na berzi?

Kada govorimo o kovidu-19 i vakcinaciji, govorimo o dosta kompanija koje su prethodnih mjeseci intenzivno radile na razvijanju, proizvodnji i distribuciji vakcina, ali neke su se posebno istakle.

Uspjeh se odrazio i na rezultate na berzi, a kako se sada kotiraju dionice Sinofarma (Kina), partnera Fajzera (SAD) i BioNTeka (Njemačka), zatim Moderne (SAD), AstraZeneke (britansko-švedska vakcina)?

Akcija Sinofarma, prema podacima MarketWatch, ima vrijednost od oko 3 dolara, pri čemu je zabilježen rast od 15 odsto u proteklih 12 mjeseci.

Kada je riječ o YTD parametru (year-to-date), koji se odnosi na start kalendarske/fiskalne godine do današnjeg datuma, tu je upisan napredak od 22,6 odsto.

Iza ruske vakcine Sputnjik V stoji Institut “The Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology”, u okviru Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, a ima sjedište u Moskvi. Otkako je ova vakcina dobila “zeleno svijetlo” za hitnu upotrebu u Indiji, akcije lokalne firme “Dr. Reddy’s Laboratories” skočile su 4 odsto.

Akcija firme iz SAD, Fajzer, vrijedi oko 38 dolara prema poslednjim podacima, a MarketWatch izvještava da je kompanija u prethodnih 12 mjeseci ostvarila rast dionica od 6,4 odsto. Prema YTD parametru, on iznosi 4,4%, piše Telegraf Biznis.

Fajzerov partner u razvijanju i distribuciji vakcina protiv kovida-19, njemački BioNTek, bilježi značajno bolji napredak od prošlog proljeća do sad. Rast iznosi čak 277 odsto, a prema YTD parametru – 112 odsto, pri čemu jedna deonica vredi oko 173 dolara.

Moderna se na sajtu MarketWatch kotira ovako: vrijednost akcije je oko 182 dolara, a rast u prethodnih 12 mjeseci iznosi nevjerovatnih 300 odsto, tačnije, 295 procenata. YTD parametar govori o plusu od 75,56 odsto.

AstraZeneka je za godinu dana, od proljeća 2020. do sad, uznapredovala za 3,25%, ali se bolje kotira prema YTD parametru (4,76 odsto). Cijena dionice je oko 52 dolara.

Check Also

Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *