Berlin i Pariz podržavaju predlog SAD o globalnom minimalnom porezu na dobit od 21 odsto

Francuska i Njemačka podržavaju predlog SAD o uvođenju globalnog minimalnog poreza na dobit preduzeća od 21 odsto, rekli su danas ministri finansija dvije zemlje.

„Ljudima je dosta velikih korporacija koje ne plaćaju svoj dio poreza“, rekao je za nedjeljnik Cajt francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Maire).

Francuska je nedavno pominjala poresku stopu od 12,5 odsto, podsjetio je on.

Ali, ako je stopa od 21 odsto koju predlaže Vašington „rezultat pregovora, onda bismo se složili“ sa tim, rekao je francuski ministar.

Njemački ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) rekao je da nema „ništa lično“ protiv američkog predloga.

Dvojica ministara su uvjereni da će „ovog ljeta“ biti postignut sporazum na tu temu u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kako napominje agencija Frans pres, ovo je prvi put da vlade dvije zemlje pominju podršku tom predlogu, dok su u toku pregovori u okviru OECD kako bi se postigao sistem minimalnog međunarodnog oporezivanja kompanija i zaustavio fiskalni damping.

Cilj je prije svega da se povećaju porezi digitalnim kompanija koje se optužuju za utaju poreza zahvaljujući razlikama u oporezivanju među zemalja.

Ako pregovori u OECD-u budu uspješni, Pariz je već najavio da će usvojiti evropsku direktivu na tu temu u prvoj polovini 2022. godine tokom francuskog predsjedavanja Unijom.

Ministar je takođe upozorio da će „povući“ porez Gafa ako pregovori budu uspješni.

Taj porez na digitalne kompanije, uglavnom američke, bio je posljednjih godina uzrok tenzija između Francuske i SAD.

U slučaju neuspjeha pregovora, „zadržaćemo ga“, dodao je Le Mer.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry) je sredinom aprila pozdravio američki predlog kao „elegantno rješenje“.

Izvor: Danas.rs

Check Also

Kreće projekat “Crna Gora radi”, za preporod državnih preduzeća

Projekat „Montenegro Works“ (MW) potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *