Zašto advokati ne žele fiskalizaciju?

Dodajte komentar

Advokatska komora Crne Gore (AKCG) uputila je inicijativu predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću u kojoj tražimo da se advokati izuzmu iz Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga – kazao je za Pobjedu predsjednik Zdravko Begović.

On je naveo da je peticiju kojom ukazuju da je ovaj zakon neprimjenjiv za njih, za sada potpisalo preko 500 advokata i izrazio nadu da će nadležni organi shvatiti težinu problema i pozvati ih na razgovor kako bi iznašli najbolje rješenje za obje strane.

U pismu navode da je AKCG još krajem decembra uputila Vladi njihov predlog, kao i više urgencija Ministarstvu finansija i socijalnog staranja navodeći da odredbe zakona nijesu adekvatne za primjenu u advokatskoj profesiji. Ukazuju da je advokatura nezavisna i samostalna profesija koja pruža pravnu pomoć, što je regulisano i Ustavom.

-Specifičnost naše profesije je u tome što ne možemo govoriti o vršenju usluga, kao što to rade ostali preduzetnici ili privredni subjekti, već pružanju pravne pomoći, koje kako sam Ustav utvrđuje, može biti i besplatno, a kako se u praksi često dešava naplativo tek nakon dužeg vremenskog perioda ili nenaplativo, ukoliko advokat zastupa na račun troškova postupka koje dobija jedino ukoliko uspije u sporu – navodi se u inicijativi.

Nezadovoljstvo

Tretirati advokate kao obveznike fiskalizacije je neprihvatljivo, navodi on, o čemu su kontinuirano od početka godine obavještavali ministarstva finansija i pravde tražeći dijalog i ukazujući na neophodnost razmatranja njihove inicijative.

-U slučaju da nadležno ministarstvo i druge nadležne institucije ne pristupe rješavanju datog problema, advokati će na radikalniji način pristupiti odbrani svojih prava, te kroz obustavu pružanja pravne pomoći i iskazivanja protesta javnim okupljanjem, zaštiti integritet svoje profesije, jedine koja je zbog svog značaja regulisana odredbama Ustava Crne Gore- navode u inicijativi.

AKCG je više puta slala dopise i urgencije ovim ministarstvima tražeći sastanak, ali osim dopisa ministra finansija Milojka Spajića polovinom marta, nijesu dobijali druge odgovore.

Tumačeći odredbe zakona, Spajić je naveo da među izuzecima od primjene ovog zakona nema advokata, već samo poreskih obveznika koji ostvaruju promet od prodaje karata u saobraćaju, poljoprivrednih proizvoda na pijacama, poštanskih i bankarskih usluga, uplata u igrama na sreću i prodaje robe u avionima.

-Na osnovu našeg tumačenja člana 8 Zakona o porezu na dodatu vrijednost i člana 4 Pravilnika o primjeni ovog zakona obveznik koji ostvaruje promet od advokatske djelatnosti smatra se obveznikom fiskalizacije, kako je to definisano Zakonom o fiskalizaciji, a kojim je propisano da je krajnji rok za prelazak na novi sistem online fiskalizacije u realnom vremenu 1. jun 2021. godine – navodi se u odgovoru Spajića.

Nedavno su iz AKCG su ponovo urgirali tražeći sastanak sa Spajićem i ministrom pravde Vladimirom Leposavićem, ali odgovora još nema.

-Izostanak dijaloga AKCG i Ministarstva finansija i socijalnog staranja koja se odnosi na ovu temu za nas je veliko iznenađenje, jer u toku dosadašnjeg rada Komore od njenog osnivanja do danas, nijesmo imali iskustvo da nas nadležne institucije ignorišu i bez obrazloženja odbijaju saradnju i dijalog – navodi se u jednoj od urgencija AKCG.

Razumijevanje UP

Početkom aprila advokati Begović, Dragan Šoć i Ivana Jončić su održali sastanak sa direktorom Uprave prihoda Aleksandrom Damjanovićem i predočili mu specifičnosti profesije navodeći da se njihove usluge ne mogu poistovjetiti sa uslugama drugih privrednih subjekata. Naročito su, kako navode, problematizovali obavezu izdavanja fakture odmah po završetku određene radnje za klijenta, a ne u trenutku kada naplata bude izvjesna. Sa nabavkom opreme za fiskalizaciju još nijesu počeli, jer iščekuju konačan stav nadležnih po ovom pitanju. Navode da su naišli na razumijevanje Damjanovića koji je obećao da će razmotriti njihove predloge sa nadležnim ministarstvom.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *