U Hrvatskoj stambeno pitanje mladih rješavaju bez kredita i birokratije

Rješavanje stambenog pitanja veliki je problem za brojne mlade porodice u Hrvatskoj. U Slavonskom Brodu on se rješava na jedinstven i nesvakidašnji način – bez kredita i birokratije. Grad gradi stanove, mladi plaćaju mesečni zakup, a kasnije mogu povoljnije da ih otkupe.

Jedan od mladih parova svoj porodični život započeo je upravo u ovom stanu, piše RTL. Kako kaže jedan od novih stanara Matea Vrančić Mandurić do sada su bili podstanari, plaćali su zakup što je bio novac bačen u vjetar. Sada je ono što izdvajaju za stan čista štednja jer će za deset godina postati i vlasnici nekretnine.

“Mi plaćamo mjesečno 1.316 kuna (174 eura), to je bila naša ponuđena cijena. Nakon deset godina možemo ga otkupiti. Sve što smo uplatili se uzima u obzir prilikom otplate našeg stana”, kazala je ona.

Tačnije, za deset godina uplatiće oko 160.000 kuna (21.116 eura) što je otprilike trećina vrijednosti stana, a taj novac će biti uračunat u cijenu. To je za njih, kako kaže jedinstvena prilika jer stambeni kredit nisu mogli da podignu jer su imali poslove na određeno vrijeme.

Bračni parovi i vanbračne zajednice ljudi mlađih od 45 godina mogu se prijavljivati na ovaj konkurs i to po sistemu licitacije i najveće ponude. Izgrađena su 24 ovakva stana od 50 i 60 metara kvadratnih.

“Nas konkretno ove zgrade sada što smo napravili, znači četiri plus dvije, ukupno šest zgrada koštalo je nekih 15 miliona 900.000 kuna (2.097.324 eura). Ali mi gledamo korist koju ćemo dobiti i koju smo dobili već sad. Stambeno pitanje riješile su 24 porodice”, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Kako je potražnja velika, čak i izvan Slavonskog Broda, planira se izgradnja još 200 ovakvih stanova. Novi konkursi se raspisuju po završetku izgradnje zgrade.

Nove zgrade će imati savremeni eko sistem hlađenja i grijanja. Stanari će iza zgrade dobiti komad zemlje koji će služiti kao vrt. A još jedan vrt i to zeleni biće na samom vrhu zgrade. Tamo će biti postavljeni i roštilji za duženje i uživanje. Vrtić i škola su blizu pa je novo naselje u izgradnji oživelo ovaj dio Slavonskog Broda.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *