Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i dalje na snazi u cijeloj državi, popuštanje mjera u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu

Na preporuku Instituta za javno zdravlje Ministarstvo zdravlja donijelo je nove epidemiološke mjere koje će važiti od sjutra do 30. aprila. Na snazi je i dalje zabrana međugradskog saobraćaja vikendom u cijeloj državi. Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da ugostiteljski objekti mogu da rade od sedam do 23 sata u punom kapacitetu – vani i unutra – uz najviše četiri osobe za stolom. Dozvoljena su samo i sjedeća mjesta, uz dozvoljenu živu muziku u periodu o 18 do 21 sat. Zbog poboljšanja epidemiloške situacije ublažene su mjere u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu.

“Vaspitno-obrazovne ustanove u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu ponovo će biti otvorene od naredne sedmice, u skladu sa novim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Time se ove četiri opštine pridružuju grupi opština u kojima već važe nešto blaže epidemiološke mjere, a nove preporuke Instituta za javno zdravlje važiće od 24. do 30. aprila.

Pored Nikšića, Mojkovca, Berana i Kolašina, u ovoj grupi opština su još i Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U svim ovim opštinama otvorene su dječje igraonice u periodu od sedam do 20 sati.

Pored toga, epidemiološke mjere za navedene opštine uključuju nesmetan međugradski saobraćaj radnim danima.

Radno vrijeme fitnes centara i teretana je od sedam do 22 sata, kao i priređivača igara na sreću i kladionica.

Radno vrijeme privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) je od sedam do 22 sata.

Jedine opštine gdje se zadržavaju aktuelne mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativa incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800.

Ministarstvo zdravlja donijelo je i nekoliko novih mjera koje će u narednih sedam dana važiti na teritoriji cijele Crne Gore.

“Dozvola izvođenja scensko-muzičkog programa (živa muzika) u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa. Dozvoljavaju se posjete bračnog druga i djece u posebnim prostorijama u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Dozvoljava se ulazak crnogorskim državljanima i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije bez posjedovanja testa na novi koronavirus, pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG, ili dokaza da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa”, navode u Vladi.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *