Fond rizičnog kapitala Inovo prikupio 54 miliona eura za finansiranje startapova u regiji CIE

Dodajte komentar

Inovo, fond rizičnog kapitala koji ulaže u tehnološke startupove širom regije Centralne i Istočne Evrope (CEE), najavio je danas konačno zatvaranje finansiranja svog drugog fonda, Inovo II, sa 54 miliona eura.

Niz svetskih fondova, preduzetnika i porodičnih firmi pridružili su se Evropskom investicionom fondu (EIF) kao temljnom investitoru.

Inovo se specijalizovao za identifikovanje disruptivnih tehnoloških startup-ova podržavajući njihov razvoj i rast kroz sve faze finansiranja.

Novi fond već je finansirao nekoliko investicionih prilika sa vodećim međunarodnim investitorima, uključujući Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Andreessen Horowitz, Hoxton Ventures i Point Nine Capital.

Značajna ulaganja uključuju: Spacelift, Infermedica, Jutro Medical, AI Clearing, Zowie, Preply, Packhelp, Intiaro, Tidio, Allset i Eyerim.

Ovo prikupljanje sredstava prati uspjeh Inovo I koji je generisao 3,2x povrata na investicije iz portfelja 15 tehnoloških startupa sa visokim rastom, od kojih je većina otad prodata sa rentabilnošću, dva su se prijavile na IPO, a tri sa najboljim rezultatima ostaju u portfelju. Jedna od preostalih investicija je Booksy, tržište za usluge ljepote gdje je Inovo investirao. Sada je kompanija jedna od 100 najboljih na svjetskom tržištu sa 10 miliona preuzimanja aplikacije i prikupila je 70 miliona dolara u seriji C (koju vodi CatRock).

Smatra se da je Booksy jedan od prvih startupa jednoroga (onih koji se procjenjuju na milijardu dolara) iz Poljske.

“Tehnološki ekosistem u regiji CIE raste izuzetno brzim tempom. U Poljskoj stopa rasta iznosi 70% na godišnjem nivou. U 2020. godini gotovo 500 miliona eura rizičnog kapitala raspoređeno je na 300 kompanija, koje će gotovo sigurno rasti ove godine. Očekujemo da će ova decenija iz Poljske proizvesti 10 jednoroga i nekoliko dekakorna”, komentarisao je Tomasz Swieboda, upravni partner u Inovu.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *