Članice EU na korak od uvođenja kovid pasoša

Dodajte komentar

Kako je zvanični Brisel saopštio, države članice dogovorile su smjernice za primjenu tehničkih specifikacija potrebnih za funkcionisanje sistema kovid pasoša (covid pass) ili kako ih u sjedištu EK zovu „zelenih digitalnih sertifikata“. Cilj je da do juna ove godine kompletan sistem bude u funkciji, prenosi slovenački Finance.si.

Prema onome što je objavljeno na zvaničnom portalu EU  „države EU su uspostavile zajednički pristup izgleda potvrde o vakcinaciji, kao i razvoj praćenja kontakata i aplikacije za upozoravanje“.

„Dogovorene tehničke specifikacije, između ostalog, pokrivaju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući QR kod, koji će obezbijediti da se svi sertifikati, kako oni digitalni, tako i papirni, mogu verifikovati širom EU. Države članice EU će, putem posebnog portala, moći da razmenjuju informacije, kao i da utvrđuju autentičnost sertifikata, bez potrebe za prenos ličnih podataka vlasnika potvrde“, navodi se u objavi zvaničnog Brisela.

Paralelno sa ovom, tehničkom pripremom, odvija se i zakonodavna procedura uvođenja kovid pasoša u EU. Podsjetimo, Brisel je 17. marta ove godine objavio predlog uredbe o uvođenju zelenog digitalnog sertifikata, nakon čega su uslijedili pregovori u okviru članica Unije. Pregovaračka pozicija je, nakon usvojenih primjedbi zemalja članica, postavljena 14. aprila.

Očekuje se da tokom naredne nedjelje poslanici Evropskog parlamenta odlučuju o mandatu za pregovore sa državama članicama na posebnoj, plenarnoj sjednici.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *