Albanija gradi međunarodni aerodrom vrijedan 104 miliona eura

Albanske vlasti potpisale su u utorak ugovor sa konzorcijumom sa sjedištem u Švajcarskoj za izgradnju novog međunarodnog aerodroma u Valoni, u vrijednosti 104 miliona eura.

Kompanija “Mabco Construction” sa sjedištem u Luganu izvršiće pripremne radove i pozabaviće se ekološkim i arheološkim pitanjima za oko dvije godine, a zatim će novi aerodrom završiti za 36 mjeseci.

Međunarodni aerodrom Valona nalaziće se 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane, u blizini lagune Narta i rijeke Vojuša, prenosi agencija AP.

Aerodrom će imati pistu dugu 3,2 kilometra i planirano je da bude u mogućnosti da primi do dva miliona putnika godišnje.

Takođe će nuditi usluge održavanja aviona, koje trenutno nisu dostupne u toj zemlji. Konzorcijum ima koncesiju na 35 godina za upravljanje aerodromom.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će aerodrom promovisati turizam i ekonomski razvoj, i da će od Albanije napraviti zemlju u kojoj će se broj turista povećavati eksponencijalno.

Ekološke grupe zatražile su od vlade da odustane od projekta, jer će, kako tvrde, nanijeti ozbiljnu štetu močvarama na zapadu zemlje, u zaštićenom području Vojuša-Narta, prenio je Tanjug.

Albanija ima međunarodni aerodrom “Majka Tereza” u blizini Tirane, i prošle sedmice je svečano otvorila međunarodni aerodrom Kukeš na sjeveroistoku zemlje, koji će obavljati niskotarifne letove.

Albanija planira izgradnju još jednog aerodroma u najjužnijem okrugu Saranda.

Albansko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je vazdušni saobraćaj u Albaniji tokom prošle godine opao za 57 odsto zbog pandemije kovida-19.

Check Also

ANO pozvala društva za osiguranje da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 335. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *