Džek Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom

Dodajte komentar

Ant Group istražuje modele prema kojima bi Džek Ma predao kontrolu nad kompanijom. Sastanci s kineskim regulatorima iznjedrili su upravo ovakav epilog, saznaje Reuters.

To nije nimalo iznenađujuće. Kako je pisano posljednjih mjeseci, Ma je napravio veliku grešku u koracima. A to kineska administracija ne prašta. Pa čak ni kad su u pitanju najbogatiji i najmoćniji poslovni ljudi, kakav Ma svakako jesta, ocjenjuje SEEbiz.

Jedna od opcija je i predaja dijela vlasništva u Ant Groupu neposredno kineskoj vladi, pisao je nedavno The Wall Street Journal.

– Zvaničnici centralne banke, Narodne banke Kine (PBOC) i finansijskog regulatora Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC), od januara do marta odvojeno su razgovarali s Maom i Ant Groupom, gdje se razgovaralo o mogućnosti tajkunovog izlaska iz kompanije – rekao je Reutersu izvor upoznat s razmišljanjima regulatora i jedan od izvora usko povezanih s kompanijom.

Ant je porekao da je ikada bila u razmatranju prodaja udjela kojeg drži Ma.

– Oduzimanje udjela gospodina Ma u grupi Ant nikada nije bio predmet razgovora ni s kim – rekao je portparol Anta u izjavi.

Reuters nije mogao utvrditi hoće li Ant i Ma nastaviti s opcijom prodaje, i ako da, kojom. Kompanija se nadala da bi udio koji drži Ma, vrijedan milijarde dolara, mogao biti prodat postojećim investitorima u Antu ili njegovoj podružnici za e-trgovinu Alibaba Group Holding Ltd bez uključivanja bilo kojeg spoljnjeg subjekta, rekao je jedan od izvora povezanih s kompanijom.

Ali drugi izvor, takođe povezan s kompanijama, rekao je da je Ma tokom razgovora s regulatorima dobio jasnu poruku da mu neće biti dopušteno da proda svoj udio bilo kojem entitetu ili pojedincu koji mu je blizak, već će umjesto toga morati potpuno izaći iz vlasništva. Druga opcija bila bi prenos svog udjela na kineskog ulagača povezanog s državom, rekao je izvor.

Kineski trgovinski div Alibaba kažnjen je prije semdicu dana s rekordnih 2,8 milijarde dolara zbog monopolskog poslovanja. Kineske vlasti pojačavaju kontrolu nad tehnološkim kompanijama, jer je, prema navodima AP-a, kineski politički vrh zabrinut zbog dominacije najvećih online preduzeća koja se šire i na finansijskom tržištu i u sferi medicinskih usluga i u drugim vitalnim ekonomskim granama.

Sam Ma u problemima je već mjesecima. Jedan od najbogatijih Kineza, privremeno je nestao iz javnosti nakon što je u svom obraćanju prošlog novembra kritkovao kineske propise.

Ma se nije pojavljivao u javnosti niti je objavljivao postove na društvenim mrežama od kraja oktobra prošle godine, tačnije govora u kojem je kritikovao kineski regulatorni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada s “klubom za penzionere”.

Sada je jasno da će ga ta greška u koracima koštati poslovne budućnosti, navodi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *