Odlazak najvećeg prevaranta sa Wall Streeta

Dodajte komentar

Berni Medof (Bernie Madoff), finansijer sa Wall Streeta upamćen po jednoj od najvećih prevara u američkoj finansijskoj istoriji preminuo je u federalnom zatvoru u 82. godini. Medof je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 150 godina nakon što se 2009. izjasnio krivim za vođenje Poncijeve šeme, koja je investitorima isplaćivala novcem novih klijenata, a ne stvarnu dobit.

Medof je na sudu rekao da se, kada je započeo šemu devedesetih nadao da će to biti samo privremeno. “Ne mogu adekvatno da izrazim koliko mi je žao zbog onoga što sam učinio. Shvatio sam da će moje hapšenje i ovaj dan neizbježno doći“, rekao je on tom prilikom, prenosi BBC.

Obim prevare je oko 65 milijardi dolara, što je brojka koja je uključivala dobitak koji su klijenti Medofa smatrali da su zaradili, kako im je prikazano na lažnim izvodima računa. Od više od 17 milijardi gotovinskih gubitaka, vraćeno je više od 14 milijardi dolara.

Svoju firmu Bernard L Madoff Investment Securities otvorio je u Njujorku 1960. godine. Kompanija je postala jedan od najvećih igrača na berzi ostvarujući izuzetne prihode od kupoprodaje akcija, zbog čega je Američka komisija za hartije od vrijednosti osam puta istraživala njeno poslovanje.

Medof je propao tokom finansijske krize 2008. godine kada su investitori pokušali da povuku oko sedam milijardi dolara iz svojih fondova, a on nije imao novac da ih isplati, zbog čega se srušila njegova piramidalna štednja. Problem je priznao svojim sinovima koji su otišli da prijave slučaj vlastima.

Godinama prije nego što je uhapšen 2008. godine, uzimao je novac da otplati druge i lažne investicije. Jedno vrijeme bio je predsjedavajući berzi Nasdaq. Neke od njegovih žrtava izgubile su sve, a barem dvije su se ubile zbog prevare. Sudija je njegov slučaj nazvao jednim od najgrubljih finansijskih zločina u istoriji.

Na spisku prevarenih našli su se pored ostalih dobrotvorna fondacija Wunderkinder, reditelja Stivena Spilberga i glumac Kevin Bejkon. Banke u Velikoj Britaniji takođe su izgubile novac, a HCBC Holdings prijavila je oko milijardu dolara gubitka.

Fondacija Elija Vizela, pisca i dobitnika Nobelove nagrade za mir, izgubila je 15,2 miliona dolara. “Mislili smo da je bog. Sve smo mu vjerovali“, rekao je Vizel 2009. godine. Nisu samo elita i velike firme bile žrtve prevare, nego i školski nastavnici, poljoprivrednici i mehaničari. Vjeruje se da je Medof prevario više od 30.000 ljudi u više desetina zemalja, prenosi Biznis.rs.

Njegov sin Mark izvršio je samoubistvo na drugu godišnjicu hapšenja svog oca, a njegov drugi sin Endrju umro je od raka 2014. godine. Rut, supruga Bernija Madofa, tvrdila je na sudu da nije bila upoznata sa šemom i nikada nije optužena. Tužioci su joj dozvolili da zadrži 2,5 miliona dolara od njihovog bogatstva koje je bilo procijenjeno na 825 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *