EK najvaila “kovid pasoše“ i za treće zemlje: Putovanja po Evropi sa bilo kojom vakcinom

Evropska komisija predložila je da se Digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u Evropsku uniju. Prema riječima evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa u srednjem roku trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU.

Digitalni zeleni sertifikat, odnosno propusnica za putovanja koja će se pokazivati na aerodromima i graničnim prelazima u Evropskoj uniji, trebalo bi da bude spreman za upotrebu do kraja juna tekuće godine, izjavio je Rejnders u Evropskom parlamentu.

“Želimo da osiguramo da svi građani EU imaju isti tretman kada države članice budu ukinule ograničenje slobodnog kretanja za testirane i vakcinisane građane, kao i one koji su se oporavili“, rekao je Rejnders u Odboru za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove EP.

Evropska komisija predstavila je prošlog mjeseca predlog za Sertifikat ili “kovid pasoš“, kako se neformalno naziva ovaj dokument koji će biti dokaz da je osoba vakcinisana protiv Covid-19, da ima prirodni imunitet ili da ima negativni rezultat testa na prisustvo korona virusa. EP je 26. marta pokrenuo ubrzanu proceduru za odobravanje sertifikata.

Rejnders je poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanja restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira na to da li ih je odobrila EMA ili ne, prenosi RTS.

„Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine“, potvrdio je Rejnders.

Check Also

Država se zadužila 15,5 miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana, prodati su državni zapisi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.