Crna Gora će Srbiji predložiti zajedničku gradnju auto-puta

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić je sa ministarkom Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti energetike.

Bojanić kaže da će predložiti svom kolegi. ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dvije države zajednicki konkurišu za sredstva za završetak autoputa od Beograda do Bara.

Bojanić je to najavio u izjavi za Tanjug na početku dvodnevne zvanične posjete Beogradu.

“Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski, a da bi to pospješili potrebno je izgraditi infrastrukturu, željezničku i drumsku. Mi smo prvu dionicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju na relaciji Smokovac-Mateševo. Taj 41 kilometar, što je najteža dionica kroz Crnu Goru završen je sa 92 procenta, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji”, naglasio je Bojanić.

Dodao je kako su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođača kao jedan od njih naveo epidemiju.

“Na kraju smo ipak napravili novi dogovor, i oni su se obavezali do 30. novembra završe ovu dionicu”, rekao je crnogorski ministar kapitalnih investicija, prenio je Tanjug.

Podsjetio je da su radovi finansirani kreditom EXIM banke Kine i rekao da očekuje produženje rokova realizacije kredita, jer su uslovi njegovog korišćenja poremećeni zbog kašnjenja radova.

“Prema prvobitnom ugovoru kada je počelo izvođenje radova, trebalo je da dvije godine mi koristimo taj autoput i naplaćujemo putarinu kako bismo mogli da otplaćujemo kredit, a evo dvije godine se kasni, ušli smo u zonu da bi trebalo da plaćamo autoput, a nijesmo ga završili”, objasnio je Bojanić.

On je najvaio da će na razgovoru sa ministrom Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku ovog autoputa.

“To nam je toliko važno da ću sjutra imati razgovore sa ministrom Momirovićem, jer ostaje u Srbiji dionica od Požege do granice s Crnom Gorom, stotinjak kilometara. U CG od Mateševa kad se završi ostaće nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da sjutra otvorimo tu temu, da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekiim drugim da to predstavimo kao zajendički projekat i da tražimo finasiranje”, rekao je crnogorski ministar.

Bojanić je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, prije svega zbog barske luke s kojom vlada susedne zemlje, kako kaže, ima ozbiljne planove.

“Pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrednijih crnogorskih resursa. Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide želježnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finansiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Vidjećemo da i rekontrukciju kompletne pruge radimo zajednički”, rekao je Bojanić.

Check Also

Novi rekord Dow Jonesa, rastu azijske berze

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao istorijski rekord, dok je Nasdaq indeks …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *