“EU podrška investicijama doprinijeće da CG obezbijedi održivost javnog duga, ne otplaćujemo kredite trećih strana”

Evropska unija (EU) je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati, poručila je portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandez, prenosi portal RTCG.

Ističe da će EU podrška održivim investicijama doprinijeti cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana.

Evropska unija ustanovila je konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, kaže Pisonero, naglašavajući da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, kaže Pisonero.

Poručuje da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

“Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trećim zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Vijesti online

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.