Među procurjelim podacima sa Fejsbuka i broj telefona Marka Zakerberga

Lični podaci više od 500 miliona korisnika Fejsbuka objavljeni su na hakerskom forumu. Uključuju brojeve telefona, puna imena, lokaciju, adresu elektronske pošte i biografske podatke. Na meti i osnivač Fejsbuka – Mark Zakerberg.

Na listi ukradenih i objavljenih ličnih podataka su i oni o izvršnom direktoru i jednom od osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, uključujući njegov broj telefona, datum rođenja i aj-di korisnika mreže, potvrdio je za Dejli mej listraživač Dejv Voker, prenosi RTS.

U sličnoj nevolji su i suosnivači kompanije Kris Hjuz i Dastin Moskovic, čiji su privatni podaci takođe na listi ukradenih.

Portparol Fejsbuka je izjavio da je riječ o podacima koji su stari, i o čijoj krađi je javnost obaviještena još 2019. godine.

U Fejsbuku tvrde da su „tu vrstu problema” tada i riješili – u avgustu 2019. godine.

Prema mišljenju Alona Gala, iz obavještajne firme za sajber kriminal „Hadson rok”, „čini se daje baza podataka isti skup koji kruži hakerskim zajednicama još od januara”.

Podaci uključuju brojeve telefona, puna imena, lokaciju, adresu e-pošte i biografske podatke.

Istraživači iz oblasti bezbjednosti upozoravaju da bi hakeri mogli da koriste podatke za lažno predstavljanje i prevare.

Objavljeni podaci uključuju lične podatke više od 533 miliona korisnika Fejsbuka iz 106 zemalja, uključujući više od 32 miliona zapisa o korisnicima u SAD, 11 miliona zapisa o korisnicima u Velikoj Britaniji i šest miliona zapisa o korisnicima u Indiji.

Iako Južna Afrika nije direktno navedena kao pogođena zemlja, čini se da su i tamo milioni naloga takođe hakovani.

Biznis insajder je imao uvid u uzorke procurjelih podataka, i kako prenosi, „uspio je da verifikuje nekoliko zapisa poklapanjem telefonskih brojeva poznatih korisnika Fejsbuka, testiranjem elektronske pošte, resetovanjem lozinke i slično.

Objavljeni podaci mogli bi da pruže dragocjene informacije sajber kriminalcima koji koriste lične podatke ljudi da bi se lažno predstavljali ili izvršili prevare.

„Ta ogromna količina podataka, koji sadrže privatne informacije, poput telefonskih brojeva, sigurno mogu da dovedu do toga da se zloupotrebe na više polja”, rekao je Gal.

Baza ukradenih podataka besplatno postavljena na hakerski forum, čini informacije o pojedincima široko dostupnim.

Ranjivost bezbjednosnog sistema Fejsbuka otkrivena je i 2019. godine, kada su sa servera obrisani brojevi nekoliko miliona korisnika. Fejsbuk je ubrzo objavio da je sistem „popravljen”, i potom izdao obećanje da će preduzeti mjere protiv hakera.

Gal je međutim rekao da, sa bezbjednosnog stanovišta, Fejsbuk ne može mnogo da pomogne pogođenim korisnicima, jer su njihovi podaci već objavljeni.

Dodao je da Fejsbuk može obavijestiti korisnike o tome da budu na oprezu kada je riječ o korišćenju privatnih podataka.

Check Also

Prihod Plantaža 41 odsto viši nego prošle godine

Prihod Plantaža u prvih šest mjeseci iznosi 7.333.807 eura, što je 41 odsto više u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *