Bitkoinu prijeti sudbina zlata iz 1934. godine

Dodajte komentar

Najpoznatijoj kriptovaluti na svetu poslednjih mjeseci raste popularnost i vrednost, ali bitkoin bi uskoro mogao da se suoči sa velikim otporom vlada u svijetu, koje žele da obuzdaju decentralizovanu valutu, navodi milijarder i osnivač kompanije „Bridžvoter asošijejts“ Rej Dalio.

„Svaka zemlja cijeni svoj monopol nad kontrolom ponude i potražnje. Ne želi druge valute, jer stvari mogu da izmaknu kontroli. Mislim da je vrlo vjerovatno da ćete ga (bitkoin), pod određenim spletom okolnosti, zabraniti na način na koji je zlato bilo zabranjeno“, rekao je Dalio.

On je za „Yahoo Finance“ pomenuo kontroverzni akt iz 1934. godine, koji je potpisao američki predsjednik Frenklin Ruzvelt, kojim je okončano privatno posjedovanje i upotrebu zlata kao novca. Akt je takođe uspostavio devizni stabilizacioni fond kao rezervu za stabilizaciju američkog dolara.

Prema navodima investitora, lista pozitivnih osobina bitkoina uključuje bezbjednost i mogućnost da posluži kao alternativna imovina i potencijalno skladište vrijednosti.

„Bitkoin se dokazao tokom posljednjih 10 godina“, dodao je.

Međutim, Dalio je bitkoin okarakterisao kao potencijalnu prijetnju kontroli koje svjetske vlade imaju nad bankarskim sistemom, prenosi RT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *