U 13 opština škole zatvorene do 1. aprila, nema totalnog zaključavanja

Dodajte komentar

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u opštinama Herceg Novi, Berane, Bijelo Polje, Kotor, Pljevlja, Mojkovac, Bar, Podgorica, Plužine, Cetinje, Nikšić, Šavnik i Ulcinj biće zatvorene od danas do 1. aprila, saopštila je danas epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Božović. Ona je istakla da u ovoj sedmici neće biti totalnog zaključavanja, kao i da su za opštine Berane i Šavnik donesene nove mjere, koje će važiti do 31. marta.

Mjere u Beranama

  • Zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine (naravno tranzit kroz opštinu je dozvoljen);
  • Zabranjeno je kretanje nakon od 21 časa do 5 časova narednog dana;
  • Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.
  • Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;
  • Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima; vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata;
  • Dozvoljeno je i pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (svih vrsta kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;
  • Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica;
  • Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl.;
  • Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.
  • Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.
  • Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport.
  • Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta , plaže i sl.)
  • Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću;
  • Dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20h. Dozvoljen je rad i neprehrambenim prodavnicama, takođe do 20 časova..
  • Dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7 do 18h.

Mjere u Šavniku

U Šavniku, s obzirom na porast broja oboljelih, večeras od ponoći do 31. marta, zabranjuju se:

  • Ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu);
  • Zabrana kretanja od 21-05 časova;
  • Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja;
  • Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom;
  • Zabranjuje se rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu;
  • Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;
  • Zabranjuje se rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata; obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane. U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;
  • Zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) na svim mjestima;
  • Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti )
  • Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge;
  • Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru;
  • Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.
  • Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću.
  • Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Mjere u Herceg Novom

Od subote, 20. marta u Herceg Novom mjere su popuštene.

Novljanima je, podsjećamo, dozvoljeno kretanje do 21 čas, rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 časova.

Ugostiteljski objekti su zatvoreni i nema izlaska ni ulaska u grad, osim uz potvrdu.

20 odsto manje životno ugroženih pacijenata u Kliničkom centru

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da statistički podaci pokazuju da je u odnosu na prije sedam dana za pet odsto smanjen broj hospitalizacija u KCCG i za 20 odsto smanjen broj životno ugroženih pacijenata.

To, ukazala je, pokazuje da su aktuelne mjere imale efekta.

“Ovo, osim što je smanjilo opterećenje naše bolnice, je omogućilo da u toku prethodne noći pomognemo i kolegama koje rade u Opštoj bolnici Nikšić”, dodala je Radulović.

Pojasnila je da je pet pacijenata iz te ustanove, kako bi se rasteretila, preventivno prebačeno u KCCG, a četiri u Specijalnu bolnicu Brezovik.

Kako je istakla, u bolnici u Pljevljima kapaciteti su popunjeni 72 odsto, na Cetinju 75 odsto, u Baru 61 odsto, Bijelom Polju 57, Beranama 74, Nikšiću 72, Kotoru 31 i Specijalnoj bolnici Brezovik 85.

To znači da je ukupno na teritoriji Crne Gore od 814 kovid postelja zauzeto 550, odnosno da je ukupni kapacitet kovid sistema popunjen 67,6 odsto.

Cilj da se vakciniše 400.000 stanovnika

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da postoji pozitivan trend kada je riječ o broju novooboljelih u prethodnih desetak dana.

On je apelovao da svi treba što više da poštuju mjere.

Ponovio je da je stav Vlade i zdravlje i ekonomija.

“Zatvaranje Crne Gore nije samo zatvaranje samo ekonomije, već zapravo kompletnog društva, koje nema samo ekonomske reperkusije, nego i one koje se tiču mentalnog zdravlja građana, određenih ličnih sloboda”, kazao je.

Osvrnuo se i na pripremu turističke sezone.

“Smatramo da će ova sezona, koju projektujemo na nekih 55-60 odsto realizacije u odnosu na 2019. godinu, biti takva kakvu je projektujemo”, dodao je Milatović.

Tu uspješnost, kazao je, baziraju na boljem upravljanju granicama i uspješnoj vakcinaciji.

Cilj je, naglasio je ministar, da se vakciniše do 400.000 stanovnika.

“Nismo dozvolili da se desi problem u Nikšiću”

Radulović je, odgovarajući na pitanje o respiratorima u KCCG, kazala da 350 kiseoničnih mjesta može da bude u potpunosti iskorišćeno, jer su kupili dopunske pumpe.

Ona je istakla da smo daleko od broja 350, ali da se mora računati da postoje i nekovid pacijenti kojima može da zatreba respirator.

“Tehnički, svih 350 mjesta, zahvaljući kupljenim kiseoničnim pumpama i adekvatnom profilu razvodnog sistema, su u punoj funkciji. Ja vjerujem da će uskoro se to desiti i u Opštoj bolnici Nikšić i da se neće dešavati ovo što je potencijalno moglo da se desi juče. Juče se ništa nije desilo, juče smo, kao jedan pravi zdravstveni sistem, djelovali ujednačeno”, rekla je Radulović, ističući da ni u jednoj sekundi nisu dozvolili da se desi problem.

Ona je istakla i da su masovna okupljanja u Nikšiću uticala na porast broja oboljelih, pa i osoba kojima je potrebna respiratorna podrška.

Izvor: Cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *